Gisteravond was de voorpremière van Bat out of Hell in het prachtige Metronom theater in Oberhausen, Duitsland. Deze musical van Jim Steinman is gebaseerd op het gelijknamige album van Meat Loaf uit 1977 waar Steinman ook bij betrokken was. De musical ging in première op 17 februari 2017 in het Manchester Opera House in Manchester, Engeland.

Het verhaal

De musical vertelt over ‘The Lost’ een groep die door een chemisch ongeluk altijd 18 jaar zal blijven, behalve Tink (Tom van der Ven) van wie het DNA wat eerder in zijn ontwikkeling is bevroren. Zowel Tink als Zahara (Aisata Blackman) zijn verliefd op Strat (Robin Reitsma), maar hij is verliefd op Raven. Raven (Sarah Kornfeld) hoort niet bij de ‘The Lost’ en wordt door haar vader Falco (Alex Melcher) gevangengehouden in haar kamer. Haar moeder Sloane (Willemijn Verkaik) wil haar echter wel meer vrijheid geven en haar de liefde laten ervaren. We zien de zoektocht van Strat en Raven naar mogelijkheden om samen te zijn en onder de tirannie van Falco uit te komen. En hoe Tink ermee omgaat als Raven voor zijn gevoel Strat bij hem wegneemt.

Er is geen uitgebreide verhaallijn, met veel gelaagde karakters, maar dit is een van de weinige producties waar dat geen enkel probleem is.

De musical begint met een knal die een energie inbrengt die bijna niet te temmen is. Krachtige nummers met strakke dans en bijzondere effecten volgen elkaar op. Alle zangers kunnen fantastisch zingen en weten deze energie op de juiste manier een plek te geven. Ze liften elkaar op en nemen zo het publiek al snel mee in het spektakel. Als er dan even een rust moment komt voor een duet is dit door de overgang extra indrukwekkend. Er is dan even volledige aandacht voor het verhaal dat ze elkaar vertellen. Sarah als Raven is in de eerste akte nog wat zoekende wat resulteert in over-acting. In de tweede akte weet ze echter de goede balans te vinden en wordt het geheel nog mooier. Robin is als Strat vanaf het eerste moment overtuigend en een waardig leider van ‘The Lost’. Hij heeft een fantastische stem en laat zich ook in zijn spel niet overpoweren door alle krachten om hem heen. Mooi is hoe Tink en Zahara af en toe samen verschijnen en toekijken hoe de relatie van Strat en Raven zich ontwikkelt.

Een indrukwekkende scène speelt zich af in de slaapkamer van Raven die voor de gelegenheid even beneden op het toneel verbeeld wordt. Een duet tussen Raven en Strat groeit uit tot een dubbel duet met Falco en Sloane. De stemmen komen goed samen en er wordt een mooie link gelegd tussen de ervaringen van de verschillende generaties.

Willemijn kan haar komisch talent goed inzetten in de wat verdwaalde, excentrieke Sloane. De bruiloft van Strat en Raven is hilarisch en heeft geen extra uitleg in taal nodig. Juist deze communicatie in dans en gebaren maakt deze verbinding tussen de wereld van Falco en ‘The Lost’ extra mooi.

Het decor

Indrukwekkend, schitterend, verbazingwekkend een paar termen om dit slimme decor te beschrijven. In Nederland zijn er nauwelijks kansen om een decor te zien dat voor je ogen transformeert zoals hier in Oberhausen. Even de toren goed in je opnemen en als je ernaast kijkt is daar opeens een grot verschenen waar net nog een enorm scherm hing. Geweldig!

Op dit scherm worden in de eerste akte live beelden getoond van scènes die plaatsvinden in de kamer van Raven die hoog in de toren zit. Dit brengt het spel dichterbij en voor de hele zaal goed zichtbaar, maar is regelmatig wel erg aanwezig. In de tweede akte worden de beelden geprojecteerd op de toren zelf wat voor een rustiger beeld zorgt en toch de extra details duidelijk weergeeft.

Er zijn momenten waarin prachtige scherpe schaduwen op de muren geprojecteerd worden die een extra dimensie geven. Het zou nog mooier geweest zijn als dit beeld niet verstoord werd door extra filmprojecties. Iets simpels als schaduwen kan in zo’n spectaculaire show juist extra mooi zijn.

Maar ondanks deze puntjes is de hele voorstelling een prachtige visuele belevenis met een aantal geweldige verrassingen.

Muziek

Mooi detail is de Meat Loaf poster op de muur van Ravens kamer, een verwijzing naar de indrukwekkende muziek. Deze musical zal een hele andere ervaring zijn als Meat Loaf fan of als je de muziek niet zo goed kent, maar het is een van de sterren van de show. Essentieel daarin is het geweldige liveorkest onder leiding van Martin Gallery.

De nummers zijn vertaald in het Duits, maar er wordt ook teruggegrepen op het oorspronkelijke Engels. Dit zijn fijne overgangen die het nog herkenbaarder maken. In de gesproken tekst zitten ook Engelse woorden en zinnen, maar de keuze hiervoor blijft onduidelijk. Het lijkt natuurlijker om hier één taal aan te houden.

Heerlijk om een productie te kunnen ervaren waar alle elementen op de juiste manier bij elkaar komen. Goed spel, heerlijke zang, indrukwekkend decor en visuele effecten, krachtige muziek en een fijn theater! En voor de Nederlandse musical fans: met een klein beetje kennis van de Duitse taal en even inlezen is de verhaallijn goed te volgen en kan je even over de grens genieten van een indrukwekkende show.

Een kleine impressie: www.youtube.com/watch?v=1b1q4BYOuak

Kijk voor meer informatie op https://www.stage-entertainment.de/musicals-shows/bat-out-of-hell-oberhausen.html

Verslag Lisa Jansen
Foto’s: Stage Entertainment Duitsland

Lees ook: https://musicalsites.nl/robin-reitsma-in-bat-out-of-hell/ en https://musicalsites.nl/willemijn-verkaik-in-bat-out-of-hell-in-oberhausen/