Thalia Hollandskroon bestaat komend jaar 66 jaar. Ooit begonnen als operette vereniging is 6 jaar geleden het roer omgegooid en is men over gestapt naar musicals. Dit jaar hebben ze de stoute schoenen aangetrokken en zijn voor een ‘onbekende’ titel gegaan met de musical ‘Bad Girls’, gebaseerd op de immens populaire, Britse tv serie die vanaf 1999 8 seizoenen op de Britse tv te zien was. En tot op de dag van vandaag wordt deze serie nog herhaald en weet een miljoenen publiek te scoren. De musical Bad Girls is gebaseerd op de eerste 3 seizoenen van deze serie en heeft nog steeds een enorme fan base over de hele wereld.

De musical Bad Girls speelt zich af in de G vleugel van de Larkhall vrouwen gevangenis, waar Helen Stewart (Renate van de Welle) net intrede heeft gedaan als het nieuwe afdelingshoofd. Zij heeft veel ambitie om de vrouwen in de gevangenis een menswaardiger bestaan te geven, maar wordt daarin flink tegengewerkt door hoofd cipier Jim Fenner (Simon de Haan) en z’n rechterhand Silvia Hollamby (Gea Provoost), beiden erg van de oude stempel en dol op discipline. In de gevangenis maken we ook kennis met de gedetineerde vrouwen, met elk hun eigen verhaal. Zoals Shell Dockley (Madelon Wolters), die vastzit wegens moord op de nieuwe vriendin van haar ex en haar maatje Denny Blood (Isabelle Bakker) die het kindertehuis waar ze woonde in brand heeft gestoken.

Ook zijn er de twee Julie’s (Sandra van Soesbergen en Monique Kuiper), die vast zitten wegens tippelen en diefstal, om zo het schoolgeld voor hun kinderen te kunnen betalen. De zeer gelovige Chrystal Gordon (Grietje de Haan) zit vast wegens diefstal en voelt zich hoog verheven boven iedereen, omdat de heer haar steunt. En dan is er Nikki Wade (Jenneke Oomen), die een agent heeft vermoord omdat hij haar vriendin aan het verkrachten was. Helen doet er alles aan om Nikki te helpen haar hoger beroep te winnen… En dan lijkt er iets moois op te bloeien tussen die twee, die elkaar begrijpen en aanvoelen als geen ander. Als Yvonne Atkins (Anne Marie Zuidema), vrouw van maffia baas Charly Atkins, haar intrede doet in Larkhall zorgt dat voor heel wat opschudding, net als de tragische gebeurtenis waardoor de gevangenen in opstand komen. Als blijkt dat Jim Fenner Helen in een kwaad daglicht wil stellen, om zo haar baan in te pikken, is junior cipier Justin (Nan Lont) vastbesloten de waarheid boven tafel te brengen en Jim neer te halen. Samen met de gevangenen zet hij een plan op om Jim op heterdaad te laten betrappen en zo de baan van Helen veilig te stellen.

Het zevenkoppige ‘Larkhall’ orkest onder leiding van Alida Holwerda verzorgt de muziek, die van allerlei genres laat horen. Een tango, een bombastisch shownummer, popachtige klanken, alles zit er in. Een interessante keuze was om ook in de zaal een stuk decor neer te zetten. Zo zag je midden op het podium de G-vleugel, daarnaast het kantoor van Helen maar beneden in de zaal ook de cipiersruimte. Deze waren continu bezet zodat het echt een kijkje in de keuken van de werkwijze op een vrouwenvleugel meegaf. Door het slim toepassen van licht (Dim Nederveen) werden de scenes die nodig waren om te volgen uitgelicht. De kleidingdames (Marga Stroo en Tinie Kok) hebben nog een laatste maal uitgepakt met de kostuums. Vooral in het shownummer van Jim Fenner, was een heus showballet te zien inclusief gouden pakjes. De dames geven na tien jaar trouwe dienst wel hun naald en draad over en stoppen er mee. 

De regisseur Henk Wijtsma gaf tijdens het doorloopweekend al aan dat de nuance van dit stuk echt in het spel zit en de leden van Thalia hebben dit ook zeker ter harte genomen. In de pauze werd mij nog wel verzekerd dat ze er echt ook wel plezier in hebben, aangezien de blikken op het podium anders zouden doen vermoeden. Met het grappige detail aan het einde waar een heuse ‘helikopter’ voor een ontsnapping zorgt, laat Thalia zien dat zij echt ook serieus genomen mogen worden binnen het musicalgenre. We zijn benieuwd naar volgend jaar, als iedereen vrij is gekomen tenminste… Voorlopig zitten de leden van Thalia nog vast, minstens tot 30 maart.

Voor info kijkt u op www.thalia-hollandskroon.nl

Lees ook: Bad Girls van Thalia; een vrouwenvleugel in Hollands Kroon…

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden