Er was eens… En ze leefden nog lang en gelukkig. Dat is het recept voor ieder goed sprookje. Ook Deep Bridge gebruikt deze magische woorden om in zijn nieuwe musical te duiken, want na ‘Doornroosje’ stelt het productiehuis zijn tweede sprookjesmusical aan u voor: ‘Assepoester’. Het zoete verhaaltje van een arm meisje dat tot klokslag twaalf uur wordt omgetoverd tot een echte prinses met glazen muiltjes is voor niemand onbekend, maar regisseur Mart van den Hout weet jong en oud ermee te vermaken.
Net iets anders
Hoewel het verhaal van ‘Assepoester’ in het collectief geheugen gegrift staat, voegt Deep Bridge enkele aanpassingen toe. Zo wordt de rol van de boze stiefmoeder en –zussen opgenomen door Titus en Fien, het doldwaze duo dat met zijn knotsgek gestuntel al opdook in ‘Doornroosje’. Zo zijn we het ook gewend van de Van Hoorne-producties, de stukken waarop Deep Bridge zich baseert. Daarnaast wordt de rol van de prins niet neergezet als een onverschrokken avonturier, maar eerder als een stoere jongeman die het betuttel van zijn moeder beu is. Tot slot heeft Assepoester een duifje in een kooitje waar ze troost bij zoekt als ze eenzaam is. Maar wanneer het bal van de prins aangebroken is, blijkt dat haar duifje geen gewoon vogeltje is, maar een goede fee die Assepoester te hulp snelt.
Laagdrempelig
Wat deze versie van ‘Assepoester’ zo succesvol maakt, is de laagdrempeligheid van het stuk. Niet alles wordt groots en bombastisch aangepakt, maar eerder basic en ingetogen, terug naar de kern van theater. De kostuums zijn niet gigantisch, maar wel fijn afgewerkt, het decor is niet spectaculair, maar wel functioneel. Meer hoeft het voor de kinderen in de zaal duidelijk ook niet te zijn.
Door samen te zingen en te dansen met de cast zijn de kinderhartjes al gauw tevreden. De sfeer zit er meteen goed in wanneer Assepoester Titus leert dansen en daarbij de hulp vraagt van de hele zaal. Zelfs de papa’s en mama’s kunnen niet blijven stilzitten. Als de kinderen dan na de voorstelling nog met de cast op het podium mogen voor een foto, kan hun dag helemaal niet meer stuk. Mooi in zijn eenvoud.
Komische noot
Hoewel ‘Assepoester’ ook trieste en serieuze scènes bevat, is het stuk overwegend met komische noten gecomponeerd, die voor extra ambiance zorgen in de zaal. De angstaanjagende gemeenheid van Fien wordt gecompenseerd door haar lachwekkende geluidjes en bewegingen en door Titus, haar klunzige broer met het hart op de juiste plaats. Van grapjes over in en uit de kast komen tot een resem aan koosnaampjes voor de prins in de vorm van snoepgoed (‘eclaireke’, ‘gummibeertje’, ‘suikerdotje’…); van een Tiroolse boerin die haar liefde aan de prins verklaart tot beledigingen als ‘verlepte prei’, het zit er allemaal in.
Zin om zelf te gaan lachen, gieren en brullen met ‘Assepoester’? Kijk voor meer informatie en tickets op https://deepbridge.be/shows/assepoester/
Cast
Helle Vanderheyden: Assepoester
Thomas Van Goethem: prins Victorian
Wanda Joosten: koningin Louise
Jasmine Jaspers: Fien
Laurenz Hoorelbeke: Titus
Nicoline Hummel: Goede Fee
Jervin Weckx: alternate prins Victorian
Reile Henckens: Svetlana & dienstmeid
Milou Van Mieghem: Nina & dienstmeid
Helena Nijs: Gertrude & dienstmeid
Morgane Chaumet: dienstmeid & duif
Kelly Claus: dienstmeid & duif
Verslag en foto’s: Lieze Jacobs