Nog een paar weken en dan is het zover: De Rattenvanger van Hamelen, de nieuwste musical van Rijnstad Vocaaltheater komt in het najaar naar de theaters in Zevenaar, Arnhem en Nijmegen. Het is een Nederlandse première van een uit Engeland afkomstige musical, met eigen vertaling.

De Rattenvanger van Hamelen is een wervelende musical over hebzucht en spijt. Het stadje Hamelen wordt overspoeld door ratten. De burgemeester huurt een rattenvanger in, maar wil uiteindelijk niet betalen. Daarop neemt de rattenvanger alle kinderen mee de bergen in… Zien we ze ooit terug? Humor en drama wisselen elkaar af in deze musical, die geregisseerd wordt door Marleen van der Loo en muzikaal geleid door Caspar van der Vinne. Geschikt voor alle leeftijden.

De eerste voorstelling is op zaterdagavond 26 oktober 19.30 uur in het Musiater in Zevenaar. Een week later is het Stadstheater Arnhem om 15.00 uur én 19.30 uur aan de beurt. De korte tournee eindigt op zaterdag 9 november in theater De Lindenberg in Nijmegen met twee voorstellingen om 15.00 en 19.30 uur.

Jonge talentjes op de bühne

Het 40-koppige theaterkoor heeft ruim een jaar hard gewerkt aan vertalingen, zang, dans, decor, grime en kleding. De leden komen uit de wijde regio rond Arnhem. Ze staan te popelen om deze afwisselende musical  van Chris Blackwood en Piers Chater Robinson van ITM Productions te brengen, die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd.  Een orkestje van zeven musici begeleidt het jonge musicaltalent Bram Ven in de hoofdrol van Rattenvanger, enkele talentvolle kinderen uit de regio en het ambitieuze theaterkoor. 

Vervelende geschiedenis achter de rug

Eerder heeft Rijnstad al succesvolle musicals in het theater gebracht, o.a. Christmas Carol and Around the World in 80 Days. Een nieuwe productie liet even op zich wachten, nadat Rijnstad in financieel zwaar weer kwam door een frauderende penningmeester. Inmiddels is de vereniging op eigen kracht weer financieel gezond en hoopt het op volle theaters deze herfst. Dankzij de Arnhemse Uitdaging wordt het koor ook ondersteund door een drukker met promotiematerialen voor de Rattenvanger.

Online voorproefje

Een voorproefje is te zien in de trailer: https://youtu.be/jr3sXSWlzMw . In een serie vlogs is te zien wat er allemaal aan de totstandkoming van de musical vooraf gaat: https://www.youtube.com/watch?v=-1aLjKbc2_U&list=PLHT5BsUJeTlxRQyDrHTaRj_t3PWY9Rpcg. Deze videoproducties zijn allemaal tot stand gekomen met hulp van een enthousiaste studente van ArtEZ in Arnhem.  Voor meer informatie: www.rijnstadvocaaltheater.nl

Fotobijschrift: Een aantal opvallende personages uit de Rattenvanger van Hamelen. Fotografie: Iris Beek