Al bij binnenkomst horen we gelach; het is duidelijk dat de leden van Stichting musicalproducties Ap-Art (Anna Paulowna) er zin in hebben. Vandaag een eerste doorloop van hun voorstelling ‘de Jantjes’ die begin november te zien is in buurtcentrum Veerburg. We zien al een prachtig decor opgesteld. Midden in de nu nog lege zaal staat de regietafel met Herman Planken (regie) en Carol Kelderman (producent) erachter.
De eerste keer met zenders, de kindercast is aan het soundchecken; “speeltuin” klinkt door de zaal en de toon is gezet; dit wordt een vrolijke middag.
De live band o.l.v. muzikaal leider Martine klinkt al als een klok (van de Westertoren) en langzaam aan beginnen de leden wat onrustiger te worden voor de eerste akte doorloop.

De Jantjes -Dries, Manus en Toon- zijn drie onafscheidelijke vrienden uit de kleurrijke Amsterdamse Jordaan en in de buurt beter bekend als: de Dolle, de Schele en Blauwe Toon. Het stuk begint als de drie, na het vervullen van hun dienstplicht bij de marine, vol goede moed afzwaaien. Maar het leven als gewone burgers valt ze zwaar tegen. Het lukt ze niet om zich aan de maatschappij aan te passen en om werk te vinden. Zij raken in de problemen op het gebied van geld en van de liefde. Na de nodige feestjes, ruzies, een vechtpartij en een korte gevangenisstraf voor de Dolle, tekenen ze uit teleurstelling en geldnood voor het KNIL, het Koninklijke Nederlands Indische Leger, om als koloniaal voor zes jaar te worden uitgezonden naar onze toenmalige kolonie Nederlands­ Indië. Vlak voor hun vertrek lijkt het met de liefdes weliswaar weer goed te komen, maar dat kan niets meer veranderen aan hun verplichte vertrek naar de Oost. Uitgezwaaid door de buurt vertrekken zij vanaf de Oostelijke Handelskade in Amsterdam met het schip de “Prinses Amalia”. Als de Jantjes tenslotte na zes loodzware jaren terugkeren naar Holland zijn zij niet meer met z’n drieën en is hun blik op het leven en op de wereld voorgoed veranderd. Maar in de oude vertrouwde Jordaan gaat het leven door alsof ze nooit zijn weg geweest.

De drie Jantjes worden gespeeld door Gerard Benjamins (Toon), Jan Wijnker (Manus) en Dave de Groot (Dries). De vriendschap is niet gespeeld en de lol straalt er van af. Dit geldt overigens voor alle leden, niemand uitgezonderd. Je merkt direct dat dit een hechte, gezellige groep is die het erg naar het zin hebben met elkaar. Klaas, het 85-jarig lid (!) die nog steeds meespeelt wanneer hij kan, zorgt voor een gierende lach als hij midden in een scene spontaan zijn neus snuit. Prima timing! En wanneer men zich tekstueel vergist en iemand met Magere Hein meestuurt i.p.v. met Lange Hein is de slappe lach niet ver weg.
Maar naast de lol en gezelligheid wordt er ook super hard gewerkt. Er is hard gewerkt aan tekstbeleving en ook de zang zit geramd. Het is nog een kwestie van de kleine details op orde brengen en nog een paar keer alles met elkaar doornemen. Ze hebben nog een aantal weken want op 2 november is de eerste keer voor publiek (try-out) waarop op 3 november de première plaats vindt.

Mocht u tijd hebben en zin in een avond pure gezelligheid en vermaak? Kijk dan op www.apartmusicals.nl voor kaarten.

Voor de fotoreportage klikt u hier

Mariska Steenbergen