Wie is er niet opgegroeid met Annie M.G. Schmidt? Vrijwel iedereen kent het werk van deze talentvolle vrouw. Van al het prachtige werk is nu een nieuwe musical gemaakt. En wat voor een. Dit is ware kleinkunst met de hoofdletter ‘k’.

Het verhaal, de hoofdrolspelers en zeker ook het ensemble, de muziek van een live-band, decor en de belichting. Alles klopt. Het verhaal wordt beurtelings verteld door de hele cast waarbij begonnen wordt bij de jeugd van Annie die beide oorlogen heeft meegemaakt. Door de mooie wisselwerking tussen de cast en onverwachte wendingen zorgt men ervoor dat je als toeschouwer heel benieuwd bent hoe het verder gaat als je het verhaal van Annie niet kent. Hierdoor heeft het publiek de kans meer te weten te komen over deze intrigerende vrouw.

Simone Kleinsma zet een sublieme Annie M.G. Schmidt neer. Bij haar eerste opkomst kreeg zij gelijk een oorverdovend applaus. In biografische musicals probeert men vaak om de hoofdpersoon na te doen met het risico om een karikatuur te maken. Gelukkig gebeurt dit nu niet. Op geheel eigen wijze zet Simoine Kleinsma Annie M.G. neer met prachtig spel en zang. Het nummer ‘Zonder jou’ was een van de hoogtepunten van de middag. Kleinsma is eigenlijk de enige die deze rol zo op de planken kan zetten met haar uitstekende timing en schitterende stem. Jeske van der Staak speelt de jongere Annie M.G. en ook zij doet dit bijzonder sterk. Amber Beishuizen had de eer om de kleine Annie te mogen spelen en deed dat op ontwapende wijze.

William Spaaij speelt de zoon Flip. Hij vindt een doos met brieven en liedjes als hij op zoek is naar de ring van zijn moeder. Plotseling komt de hele geschiedenis van zijn moeder tot leven. Met Flip mogen we nog een keer naar al die mooie liedjes luisteren en begrijpen we beter waar Annie M.G. haar teksten vandaan haalde. Spaaij is vrijwel de hele voorstelling op het toneel. Het samenspel met de Annie’s is mooi en hij laat het publiek ook nog even genieten van zijn tap-skills zoals we die ook kennen uit Mary Poppins. Wat een talent heeft hij toch. 

Was getekend Annie M.G. Schmidt 37

Wim van den Driessche heeft twee rollen: de vader en de echtgenoot van Annie, Dick van Duijn. Met zijn integere spel geeft hij zijn tegenspelers alle ruimte om te excelleren en past de rol hem als geen ander. Marjolijn Touw vertolkt de rol van moeder. Een strenge vrouw die op het laatst toch ook een zachte kant laat zien. Het ensemble heeft ook een grote rol in de voorstelling en moet van alle markten thuis zijn wat absoluut het geval is. Bijna de hele voorstelling is men op waarbij de acteurs ook een grote individuele inbreng hebben.

Was getekend Annie M.G. Schmidt 40

Waar in de eerste akte de vaart er behoorlijk inzit, neemt men in de tweede akte de tijd om de laatste jaren van Annie uitgebreid te belichten en de gecompliceerde relatie met haar man. Het decor is eenvoudig maar juist daardoor krachtig zodat het publiek haar fantasie de vrije loop kan laten gaan. Het script van Dick van den Heuvel toont alle facetten van het leven van Annie M.G.

Was getekend Annie M.G. Schmidt 53

Deze musical laat het publiek kennis maken met de persoon achter alle liedjes, gedichtjes en musicals en is een absolute aanrader. Alles klopt en is uw bezoek meer dan waard. MIs dit mooie eerbetoon niet.

Kijk voor meer informatie op http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/was-getekend-annie-mg-schmidt/

Klik hier voor de fotoreportage