De muzikale theatervoorstelling ‘Anne’ ging vanavond in Theater Amsterdam onder toeziend oog van koning Willem Alexander in première. Het publiek bestond uit een internationaal gezelschap. Japanners, Britten, Amerikanen, Spanjaarden en nog veel meer nationaliteiten waren afgekomen op deze wereldpremière. Na afloop gaf het laatst levende familielid van Anne, Buddy Elias bloemen aan de hoofdrolspelers.

Theater Amsterdam is een nieuw theater gebouwd in het havengebied van Amsterdam op een unieke locatie. Uniek is ook dat het decor beweegt en het publiek mag genieten van grote decors die in een normaal theater nooit zo snel gewisseld kunnen worden. De woning aan het Merwedeplein werd deels nagebouwd maar het Achterhuis is op ware schaal nagemaakt. Een meesterzet waardoor het publiek direct voelt hoe benauwd het geweest moet zijn om met acht personen in zo’n kleine ruimte te moeten leven.

Anne Frank is een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog moet onderduiken om aan de nazi’s te ontkomen. Samen met zeven anderen, de familie van Pels met hun zoon Peter en de tandarts Fritz Pfeffer, zit ze verborgen in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Na ruim twee jaar worden ze ontdekt en naar de concentratiekampen gedeporteerd. Van de acht onderduikers overleeft alleen Anne’s vader, Otto Frank, deze reis. Anne wordt na haar dood wereldberoemd door het dagboek dat ze tijdens de onderduik heeft geschreven.

Anne premiere-27

‘Anne’ is een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank. We zien niet alleen de twee lange jaren die Anne met haar familie en de overige onderduikers in het Achterhuis doorbracht, maar wat ook daarvoor en daarna gebeurde. In een levensgroot decor komen Anne’s woorden, die zo treffend de spanning en tragiek van haar bestaan weergeven, tot leven. Zo ervaren we hoe een eenzaam meisje tegen alle verdrukking in opgroeit tot jonge vrouw en getalenteerd schrijfster. ‘Anne’ is de eerste theatervoorstelling over Anne Frank die is gebaseerd op alle versies van haar dagboeken en laat de opstandige puber zien die Anne Frank was. Zo komen de problemen die Anne had met haar ontluikende seksualiteit en haar moeder voorbij. Bovendien gaat de voorstelling verder nadat Anne en haar familie in het Achterhuis zijn ontdekt en afgevoerd naar Duitsland.

Als je naar de theaterzaal loopt, waan je je even bij Soldaat van Oranje. De zaal lijkt een exacte kopie van de Theaterhangaar. Tijdens de voorstelling blijkt er echter, naast het verhaal, een wezenlijk verschil, hier draaien de immense decors rondom het publiek. De decors zijn indrukwekkend mooi en zorgen ervoor dat het publiek direct meegenomen wordt in het verhaal. De opening van ‘Anne’ is anders dan vooraf verwacht doordaat het zich afspeelt in Parijs en de oorlog en maakt het publiek direct nieuwsgierig naar het verhaal dat bij het merendeel van de aanwezigen toch al bekend is. 

Anne premiere-21

Rosa da Silva speelt de rol van Anne meer dan voortreffelijk. Rosa zit momenteel in het vierde studiejaar aan de A.H.K. en laat nu al zien dat ze alles in zich heeft om een groot actrice te worden. Met schijnbaar speels gemak speelt ze een jong, druk meisje dat zichtbaar moeite heeft op te groeien in deze beklemmende situatie en worstelt met de pubertijd De moeilijke momenten worden door Rosa mooi gespeeld waardoor je haar opstandigheid meebeleeft maar ook haar gevoelens zoals verliefdheid en kwetsbaarheid bijna kunt voelen. Paul R. Kooij speelt een zorgzame Otto Frank en zeker zijn slotmonoloog zorgt voor veel emoties bij het publiek. Oto Frank is de leider van de groep en probeert het hele gezelschap door de oorlog heen te loodsen. Barbara Pauwels neemt de rol van Edith Frank voor haar rekening. De moeder die het moeilijk heeft dat Anne zich vaker tot haar vader went. Met haar moeder heeft ze regelmatig conflicten. Margot Frank wordt gespeeld door Chava voor in ‘t Holt. Margot speelt de wijze zuster van Anne die zich lijkt weg te cijferen voor Anne maar als steun en toeverlaat voor Anne aanwezig is. Juist door niet prominent aanwezig te zijn, speelt Chava deze rol met overtuiging.

Anne premiere-9

Auguste van Pels wordt vertolkt door Debbie Korper. Deze rol met diverse lagen wordt tot in de puntjes verzorgd gespeeld. Augusta beseft de impact van de oorlog niet en is er vast van overtuigt dat alles snel voorbij zal zijn en hecht zich aan al haar spullen. De verkoop van de bontjas is het symbool van het afscheid van het materialisme en luxe. Alles wordt verkocht om aan eten te komen. Haar innerlijke strijd en hysterie worden precies gedoseerd gespeeld waardoor het publiek met haar meeleeft. Wim Bouwens kent het musicalpubliek wellicht van zijn rol in de musical ‘Cabaret’. In ‘Anne’ speelt hij Hermann van Pels, zakenpartner van Otto Frank. Herman Pels is zich volledig bewust van de oorlog en de gevolgen voor zijn gezin en probeert zijn vrouw zo goed mogelijk te steunen in de acceptatie van de gevolgen van de oorlog voor haar.

Anne premiere-8

Jason de Ridder vertolkt de ietwat stotterende Peter van Pels. Peter moet eerst niets van Anne hebben maar in het huis komen zij nader tot elkaar en ontstaat er relatie tussen de twee pubers die worstelen met hun gevoelens voor elkaar mede doordat ze in de kleine ruimte als het ware onder een vergrootglas liggen. Jason speelt de rol van Peter met een mooie gevoel van verliefdheid en ontwapenend. Tandarts Fritz Pfeffer wordt voortreffelijk gespeeld door Christo van Klaveren. Vanaf 2002 speelde hij hoofdzakelijk rollen in muziektheaterproducties en musicals, waaronder ‘Koning van Katoren’, ‘Crazy For You’, ‘3 Musketiers’ en ‘Droomvlucht’. In ‘Anne’ komt zijn acteertalent goed tot zijn recht.

Uitgever en jeugdliefde Peter Schiff wordt gespeeld door Daniel Cornelissen. Hij is vrijwel de hele voorstelling op het toneel te vinden, omdat Anne haar verhaal aan hem verteld. Peter Schiff is een jongen over wie Anne Frank in haar dagboek schreef en waarschijnlijk haar eerste jeugdliefde. Anne Frank en Peter Schiff leerden elkaar in 1940 op school kennen. Anne was toen elf, Peter dertien. Het werd een zomerliefde. Pas drie en een half jaar later kwam Peter voor het eerst in het dagboek voor. “Stomkop die ik ben, ik heb er heel niet aan gedacht dat ik je de geschiedenis van m’n grote liefde nooit verteld heb,” schreef Anne, toen al anderhalf jaar ondergedoken in het Achterhuis. Miep Gies heeft ervoor gezorgd dat de dagboeken van Anne Frank bewaard zijn gebleven. Eva Damen speelt Miep Gies in deze voorstelling en deed dat voortreffelijk.

Anne premiere-28

Paul M. van Brugge schreef de muziek. In de voorstelling wisselt het perspectief steeds tussen de grootschaligheid van een wereld in oorlog, de beslotenheid van het Achterhuis en de intimiteit van Annes ervaringen. De muziek maakt diezelfde reis in instrumentatie en klankkleur: van een groot symfonieorkest via een kamerorkest naar solo-instrumenten. Soms markeert zij de historische realiteit, dan weer verbeeldt zij Annes binnenwereld of intensiveert zij het drama.

Anne Frank
Vanaf haar dertiende verjaardag houdt Anne Frank een dagboek bij. Ze heeft geen vriendin met wie zij over alles kan praten en schrijft daarom in haar dagboek uitgebreide brieven aan een verzonnen vriendin: Kitty. Al snel schrijft Anne Frank lange brieven aan Kitty. Tijdens de onderduik wordt haar dagboek steeds belangrijker. Daar kan zij haar hart luchten. Op 16 maart 1944 concludeert zij: ‘Het fijnste van alles vind ik nog dat ik dat wat ik denk en voel tenminste nog op kan schrijven, anders zou ik compleet stikken’. De laatste keer dat zij haar gedachten aan het papier toevertrouwt is 1 augustus 1944. In deze twee jaar is er veel veranderd in haar leven. De eerste weken na haar verjaardag waren ‘normaal’: zij ging naar school, maakte zich zorgen over haar rapport, beschreef haar klasgenoten… Maar vanaf 6 juli zit zij met haar ouders en zus ondergedoken in het Achterhuis. Na een week volgt de familie Van Pels en in november 1942 komt Fritz Pfeffer er nog bij. Tijdens de onderduik houdt Anne niet alleen haar dagboek bij. Ze schrijft ook korte verhalen. Sommige leest zij voor aan de andere onderduikers.

Anne premiere-25

Na de oorlog leest Otto Frank in Anne’s dagboek dat zij het plan had opgevat om na de oorlog een boek uit te geven over haar tijd in het Achterhuis. Otto Frank zet zich in voor mensenrechten en respect. Hij beantwoordt duizenden brieven van mensen die het dagboek van zijn dochter hebben gelezen. Het dagboek van Anne Frank wordt vertaald, er komt een toneelstuk en een film. Mensen van over de hele wereld maken kennis met het verhaal van Anne Frank en zijn diep onder de indruk.

Kijk voor meer informatie op http://www.theateramsterdam.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Lees ook:
Cast ‘ANNE’ ziet hun tweede huis
Job Bovelander in Anne
Joods Historisch Museum educatief partner van ANNE

Wil je op de hoogte worden gehouden over al ons musicalnieuws of ons steunen? Like ons op facebook en klik hier.