De Amerikaanse uitgever van musicals Theatrical Rights Worldwide (TRW) heeft de rechten bemachtigd voor ‘Brothers’, een voorstelling gebaseerd op de klassieker Gebr. van Ted van Lieshout. De musical, die in Londen is geschreven en ontwikkeld door Nederlander Arnoud Breitbarth, zal door TRW wereldwijd worden verkocht aan theaterproducenten.

Het is voor het eerst dat de rechten op een Nederlandse theaterproductie zijn verkocht aan een Amerikaanse uitgever, nog voor een officiële productie heeft plaatsgevonden. Normaal gespoken zijn uitgevers pas geïnteresseerd als een stuk op West End of Broadway heeft gestaan.

Zilveren zoen

Brothers vertelt het verhaal van de 17-jarige Luke die het dagboek van zijn overleden broertje Marius vindt. Hij komt erachter welke geheimen ze delen – en hoezeer ze van elkaar verschillen. Het boek Gebr. is al ruim twintig jaar onafgebroken in druk en won verschillende literatuurprijzen in Nederland en Duitsland, waaronder de Zilveren Zoen. “Brothers is een krachtig verhaal over broederliefde, rouwverwerking en het accepteren naar de eigen identiteit”, vertelt librettist en componist Arnoud Breitbarth, die de afgelopen drie jaar aan de voorstelling heeft gewerkt.

Licensies

Theatrical Rights Worldwide is een Amerikaanse musicaluitgever die onder meer de rechten beheert van voorstellingen als The Color Purple, the Addams Family, Jersey Boys en The Bodyguard. Licenties voor het uitvoeren van Brothers kunnen worden aangevraagd bij het Londense kantoor van Theatrical Rights Worldwide.

Over Arnoud Breitbarth

Na een 15-jarige carrière in de financiële journalistiek gooide Arnoud in 2015 het roer om. Hij werd toegelaten tot Mountview Academy of Theatre Arts masteropleiding in het schrijven van musicals en studeerde in oktober 2016 cum laude af. Hij tekent zowel voor muziek, liedteksten en script en is co-auteur van de shows Forgive Us, Oh Father!, dat geproduceerd werd in Leeds (2016) en Edinburgh (2017), en Catch Me, dat in première ging in november 2016 in het Arts Theatre West End en inmiddels wordt doorontwikkeld.

Arnoud schrijft ondertussen aan verschillende andere projecten. Voor meer informatie: arnoudb.com

Over TRW

Theatrical Rights Worldwide (TRW) is een full-service uitgever van musicals. TRW verleent wereldwijd licenties aan producenten en gezelschappen om producties te spelen en dragen zorg voor scripts en bladmuziek. Het hoofdkantoor van TRW zit in New York, het bedrijf opende vorig jaar een vestiging in Londen. Voor meer informatie: theatricalrights.co.uk

In gesprek met Arnoud Breitbart