Na een paar oefenwedstrijden speelden de jongens en de voelbalvrouwen van Swift Boys 8 gisteravond een hele belangrijke wedstrijd: de première. Met 1500 gasten in voetbaltenue, meters bier en bruin fruit. De film hit uit 1996 veroverde reeds vele harten en is vertaald naar een musical.

In een vol Nieuwe Luxor Theater werd de aftrap gegeven van de nationale tournee met een denderende première die meteen al de sfeer kreeg van een echte voetbalwedstrijd. De foyer deed dienst als een rasechte kantine met rondo’s, gevulde koeken en een echte blaaskapel om de sfeer er vast goed in te brengen. Natuurlijk mocht het bier voor de derde helft ook niet ontbreken.

Voor deze nieuwe Nederlandse musical schreef Thomas Acda samen met David Middelhoff de muziek, is de regie van Frank Lammers en de choreografie/staging van Daan Wijnands. De artistieke supervisie ligt bij Jean van de Velde, die eerder de film en serie regisseerde.

De eerste akte van All Stars begon wat aarzelend. De karakters moesten wat uitgediept worden en wellicht waren daar ook de nodige zenuwen. De muziek was ook iets te hard ten opzichte van de zang waardoor de teksten soms slecht te verstaan waren. De voetbalhumor was ruim aanwezig en soms op het randje maar eigenlijk hoort dat ook bij All Stars. Kees Boot, de nestor van deze groep speelt meerdere rollen maar dat is absoluut geen probleem omdat meteen duidelijk wordt wie hij speelt.

De combinatie van het spel voor een lach en een traan is iets waar hij helemaal in thuis voelt. In deze productie kon Boot beiden op de planken brengen. De mannen van het achtste team van Swift Boys worden gespeeld door Jim Bakkum, Urvin Monte, Lukas Hamming, Mike Weerts, Jasper Demolin, Alex Hendrickx en Bart van den Donker. De energie was ruimschoots aanwezig en wellicht wrong daar soms ook de schoen waardoor het spel soms wat rommelig over kwam. De cast speelt de rollen met mooie voetbalhumor die kenmerkend is voor All Stars en die ook absoluut niet ontbreekt in deze musical.

Naast de mannen waren daar de sterke vrouwen die naast elke voetballer staan gespeeld door Kiki van Deursen, Sarah Janneh, Whitney Sawyer en Ruth Sahertian die absoluut hun mannetje stonden in spel en zang die met veel kracht de zaal werd in geslingerd. De power van deze vrouwen die niet onder voor de mannen waarbij de vrouwen vooral vocaal uitpakten.

Na een aarzelende eerste akte zat de vaart in de tweede akte en volgden alle scenes elkaar goed elkaar op en de plots zaten goed in elkaar. Het decor is groots opgezet en er zijn mooie effecten zoals een stortbui waarbij dan in de scene weer goed gebruik wordt gemaakt van het water op de grond en de snoepduik op water gebracht kon worden.

Verhaal All Stars

De jongens van Swift Boys 8 slaan geen zondag over om met elkaar op het veld te staan. Nu ze tegen de dertig lopen is hun leven behoorlijk veranderd. Zwangere vriendinnen, strenge echtgenotes die niet meer thuis op de bank wachten, buitenechtelijk gerommel en carrièreplannen. Maar op zondag ontmoeten ze elkaar steevast op de groene mat, vergeten ze alle zorgen van hun dagelijkse leven en hebben ze dezelfde kleedkamer gein als toen ze nog puber waren. Terwijl de mannen zich voorbereiden op de 500ste wedstrijd wordt hun vriendschap enorm op de proef gesteld. In het zicht van die belangrijke wedstrijd leren ze niet alleen elkaar beter kennen, maar weten ze ook: samen ben je niet alleen. Nu nog die wedstrijd winnen.

De tijden zijn veranderd. De spelers zijn veranderd. De tribunes zijn veranderd. Maar slecht voetbal is slecht voetbal gebleven, echte vriendschap is van alle tijden en boys always will be boys: samen is niet alleen! All Stars is een musical-comedy over vriendschap, volwassen worden, eigenwijze vrouwen en vasthouden aan onbezorgde voetbaluurtjes op zondagmorgen.

Cast:

Kees Boot – Meeuwse / coach
Jim Bakkum – Hero
Urvin Monte – Mark
Lucas Hamming – Johnny
Mike Weerts – Willem
Jasper Demollin – Paul
Alex Hendrickx – Bram
Bart van den Donker – Peter
Kiki van Deursen – Claire
Sarah Janneh – Anja
Whitney Sawyer – Roos
Ruth Sahertian – Deborah
Wolter Weulink – Ensemble
Theo Martijn Wever – Ensemble
Remco Sietsema – Ensemble
Sabine van Kuipers – Ensemble

MORE theater producties

De musical All Stars is een productie van MORE Theater Producties i.s.m. het Luxor Theater Rotterdam. All Stars speelt tot en met maart door het hele land. Kijk voor tickets en actuele speeldata op www.allstarsdemusical.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook:
Jim Bakkum en Kees Boot maken selectie All Stars de musical compleet
Frank Lammers regisseur van All Stars de musical