Nog een week te gaan tot de uitvoering van Cats voor de leden van musicalvereniging Oberon uit Alkmaar. Dat betekent op zaterdag bij elkaar komen voor de laatste doorloop voor de generale.

De kostuums krijgen een laatste check en alle rekwisieten worden klaargelegd. ‘Vandaag gaan we aan een stuk door dus hou je focus’, aldus Jos Meijer de regisseur. Het decor bestaat uit een gigantische krabpaal en een stoel fungeert even als tweede paal.

Cats

Cats is fysiek een zeer uitdagende show gezien de dans en het geheel dat is doorgezongen, dus beginnen de leden met een fikse warming-up. Choreografe Babbe van Kraaij zorgt dat bij iedereen de spieren zijn opgewarmd, de vesten gaan uit en de wangen worden al lekker rood; tijd om akte 1 te doorlopen.

Het tijdloze verhaal raakt zowel jong als oud: het speelt zich af op de meest speciale avond van het jaar, waarop de ‘Jellicle’- katten hun grote bal vieren. Eén van hen zal door Old Deuteronomy worden uitverkoren om opnieuw te worden geboren en een nieuw kattenleven te gaan beginnen. Grizabella, de glamour kat die jarenlang de wijde wereld heeft verkend, keert juist deze avond naar huis terug. Ze wil dolgraag weer contact met haar familie, maar tot haar verdriet willen ze niets van haar weten. Het kattenfeest wordt wreed verstoord wanneer Old Deuteronomy wordt ontvoerd door de schurkachtige Macavity. De katten bundelen hun krachten en bevrijden hun leider. En deze wijze oude kater kiest uitgerekend Grizabella om herboren te worden…

De Cast

Je kunt zien dat er veel tijd is besteed aan het ‘kat-zijn’. Elke kat heeft zo zijn eigen maniertjes en zijn ‘signature’. We zien onder andere de gymnastische tweeling Mungojerrie en Rumpelteazer, de sierlijke witte kat Victoria, de stoere kater Rum Rum Tugger en de keurige kat van stand Bustopher Jones.
Maar naast het individuele talent vallen vooral de groepsmomenten op. De choreografie valt en staat vaak met het strak houden van de bewegingen en de formatie compactheid en daar is zichtbaar hard op geoefend. Zo goed als iedereen van deze cast heeft ook de Engelse versie gezien die momenteel door Nederland toert en, hoewel volgens eigen zeggen niet aan te tippen, leggen zij de lat voor zichzelf weer hoog. 

‘Er gaat bijna niemand van podium af gedurende dit stuk’, verteld Jos ons. ‘Dat is best zwaar voor de cast, je moet ruim een uur je focus houden’. Iedereen is dan ook blij als het even pauze is. Even weer kletsen, telefoon checken, een rij bij het toilet. Maar na een ruime tien minuten roept Jos iedereen weer bij elkaar, er moet nog gewerkt worden. Akte 2 is vooral de akte van de effecten. Kostuums met lampjes komen erbij, Macavity verschijnt en een gevecht volgt, een goochelact door de ‘magical mister Mistoffelees’ en er wordt een heuse trein in elkaar gedanst inclusief voorbij denderend uitzicht. Dat wordt straks in het theater (Theater de Vest in Alkmaar) een spektakel!

Na ook de tweede akte geheel doorlopen te hebben is er de welverdiende lunchbreak. Traditiegetrouw rennen de meeste jongelui richting Mc Donalds en gaan de creatives in overleg voor de licht en geluid afspraken.

De middag wordt besteed aan het ‘zetten’ van het slotapplaus en nog een paar scenes uit te pluizen en dan rest iedereen nog de generale repetitie op dinsdag. Volgend weekend mogen ze dan ‘voor het echie’ en de zondag is al geheel uitverkocht. Voor de zaterdag zijn nog enkele kaarten beschikbaar dus haast u om nog te reserveren!

Kijk voor kaarten op www.oberontheater.nl

Lees ook:
Oberon junioren stralen in Hairspray

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen