In het Parktheater in Eindhoven ging gisteren een geheel nieuwe productie in première: Alice in Wonderland. Het is een bewerkt en gemoderniseerd sprookje uit de negentiende eeuw, gebracht in de eenentwintigste eeuw. Het is een verrassende combinatie geworden van zowel originele elementen uit het boek als hedendaagse uitspraken, kleding en toneelaccessoires. Duik met Alice in het konijnenhol en beleef haar weg naar volwassenheid met haar mee!

Het verhaal is eenieder wel bekend: het jonge meisje Alice staat op het punt om volwassen te worden. In het originele verhaal is Alice 10 jaar oud; in deze Eindhovense voorstelling een tienermeisje. Via een duizelingwekkende val belandt zij in een andere wereld en ontmoet daar mensen die haar zowel laten groeien, als mensen die haar proberen neer te sabelen bij het volwassen worden. Soms groeit Alice en overstijgt zij iedereen; even daarna voelt zij zich weer kleiner dan de rest. Een pad wat eenieder beloopt op weg naar volwassenheid.

AliceTheaterplan FrankvanEersel04

In deze voorstelling zien we een combinatie van de karakters en verwarrende uitspraken uit de originele vertelling van Lewis Carroll, tezamen met eigen interpretaties en een moderne visuele invulling van het verhaal door regisseur Ruud van Bree. Dit alles gelardeerd met zeer eigentijdse liedjes van o.a. Racoon, Pink Floyd, Rammstein en Marillion. Deze nummers sluiten perfect aan in het verhaal en tonen de gevoelens en stemmingen van de hoofdrolspelers.

Er is veel aandacht besteed aan het visuele aspect. Het kleurgebruik brengt je snel van de ene ruimte in de andere. Er wordt gebruik gemaakt van o.a. een discobal, grote witte ballonnen met projecties, voertuigen, uit de kluiten gewassen meubels, takels en poppen geïnspireerd op The Wall van Pink Floyd. Je kijkt je ogen uit! Voeg hierbij een enorm enthousiast team van de hoofdrolspelers en het ensemble van jongeren tussen de 14 en 25 jaar oud en je ziet een wonderbaarlijke voorstelling.

DSC03784

Een speciaal woord van dank voor de uitermate professionele muzikale ondersteuning. Het orkest bestaande uit Michiel Ballhaus (piano/dirigent), Terry Akins (toetsen), Robin Caberg (drums), Davy Habets (basgitaar), Indira Paping (gitaar) en de zang van Naomi Santana Kuijpers swingt zelf haast van het podium in hun enthousiasme om al deze prachtige nummers ten gehore te brengen. Hoewel de muziek soms de stemmen van de spelers overstemt (en daardoor de teksten niet meer verstaanbaar zijn) speelt het orkest een zeer belangrijke rol in het geheel en klinkt als een klok.

DSC03800

Kortom: een enthousiast team van jonge getalenteerde mensen, heerlijke muziek en visuele verwennerij in het Parktheater; jong podiumtalent krijgt hier de mogelijkheid zich te ontwikkelen onder professionele begeleiding. Nog te zien (eigenlijk: beleven) in dit theater tot en met 8 januari 2014. Lees van tevoren even het programmaboekje door, waarin een korte beschrijving staat van hetgeen er op het podium gebeurt, zodat je weet in welke fase het verhaal zich bevindt.

Kaarten zijn te bestellen door op deze link te klikken. op  en meer informatie is hier te vinden.

Verslag: Monique Picocrie
Scenefoto’s Frank van Eersel
Applausfoto’s: Monique Picocrie

Lees ook:
Duizelingwekkend, muzikaal sprookje van Theaterplan
Willemijn Verkaik opnieuw premiere in Wicked ( incl. video )