Vakkenvullers, kassières en zelfs de baas van Albert Heijn in Schipluiden spelen een rol in een musical over de supermarkt: Sores in de super heet het. ,,Ik ben er eigenlijk gewoon ingestonken.’’

Toen René Buckers vorig jaar een vestiging van Albert Heijn in Schipluiden kocht, kreeg hij bij de sleuteloverdracht ook het dringende verzoek van de vorige eigenaar om zich in te zetten voor een musical over de supermarkt. Schipluiden, dat naast Delft en onder Den Haag ligt, is behalve een saamhorig ook een zeer muzikaal dorp.

Eerdere muzikale uitvoeringen in het plaatselijke dorpshuis waren grote successen. Na een musical over het bejaardentehuis Gerommel in het rusthuis en eentje over woonwijk Rozemarijn Rosemary, the musical was het tijd voor een muzikaal stuk over de lokale supermarkt, vond oud-supermarkteigenaar Henk Haring, die daarmee de huidige eigenaar met een aardige erfenis opzadelde.

,,Nee hoor’’, doet Buckers er luchtigjes over. Na een half jaar repeteren is hij heel enthousiast geworden over het project. ,,We hebben zoveel lol in die musical.’’

Toch stond niet iedereen te trappelen toen hij een half jaar geleden vroeg wie van het personeel zin had om mee te doen met een musical over de winkel. ,,Ik ben er eigenlijk gewoon ingestonken’’, zegt kassière Rianne de Graaf (26), die zich door haar chef liet overhalen mee te gaan naar de allereerste repetitie. Schoorvoetend stemde ze vervolgens toe in een kleine rol zonder tekst. ,,Inmiddels heb ik bijna een hoofdrol’’, zegt ze vanonder haar blauwe pruik.

Groot talent
Collega Annick Breukel (23, witte pruik) die naast haar opleiding aan de pabo achter de kassa zit, dacht zich er met een figurantenrol makkelijk van af te kunnen maken. ,,Maar die rol werd elke repetitie groter en nu sta ik wel heel veel op het toneel’’, zegt ze vrolijk.

De absolute ster van de supermarkt weten ze direct aan te wijzen. ,,Dat is Jaline Meeuws. Die kan zo bij Goede Tijden Slechte Tijden. Zij is écht een groot talent. Ze heeft het gewoon.’’ Meeuws (rode pruik) werkt al 25 jaar achter de kassa bij Albert Heijn. Ze blijkt niet alleen het grootste musicaltalent van de winkel te zijn. Niemand kan het stuk beter verkopen dan zij. Meeuws weet de kaartjes geweldig aan de man te brengen. ,,Jaline heeft zeker de helft van alle toegangsbewijzen verkocht’’, zeggen haar collega’s trots.

Voor de kaartjes, die tien euro kosten, kun je zegels sparen. Met een volle spaarkaart krijg je vijf euro korting. In het prille begin waren er Schipluidenaren die ‘nee, dank je’ zeiden als Meeuws vroeg of ze naast de zegels voor ovenschalen ook musicalzegels wilden hebben. Maar dat durft inmiddels niemand meer in het dorp. Jaline heeft er persoonlijk voor gezorgd dat iedereen in Schipluiden netjes voor de musical is gaan sparen. We zouden het juist fantastisch vinden als mensen van buiten het dorp komen kijken

Kassaploeg
Is de musical ook leuk voor mensen die niet uit het dorp komen en nog nooit in de winkel zijn geweest? ,,Ja, natuurlijk. Het hele leven komt in het stuk voorbij. Het is heel herkenbaar voor iedereen en het is geen groep 8-voorstelling! We zijn al heel lang aan het repeteren, er is een professionele band (de ‘Als je in de bonus band’, red.), er is ook professioneel geluid en licht en het decor is door echte decormakers gebouwd’’, somt de kassaploeg op. ,,We zouden het juist fantastisch vinden als mensen van buiten het dorp komen kijken. Schipluiden is zo mooi en je kan gratis naast de winkel parkeren. Dan wandel je zo naar een restaurantje en naar de Dorpshoeve, waar we optreden’’, zegt Meeuws wervend.

De musical gaat over het lief en leed gedurende een dag in de supermarkt. De schrijvers hebben om tafel gezeten met vakkenvullers en teamleiders. Hun verhalen en anekdotes zijn gebruikt om van Sores in de super een boeiend spektakel te maken.

Bron: Algemeen Dagblad
Foto: Nico Schouten