De voorbereiding kostte heel wat meer dan 1001 uur maar afgelopen week ging de alweer zevende productie van JONG! in première in schouwburg de Kring in Roosendaal en wij reisden af naar Agrabah voor de laatste in de reeks.

Alladin

Aladdin is volledig zelfgeschreven en is tot stand gekomen door de toegewijde inzet van ruim vijftig jonge theatermakers uit Roosendaal en omgeving. ‘Het wijkt wellicht wat af van het origineel, dat wordt nog erger in het tweede deel’ zingt de Geest ons op een bepaald moment toe.
De voorstelling vertelt nog wel steeds het klassieke verhaal van een arme straatjongen die droomt van een leven in het paleis. Yasmine, de dochter van de raadsvrouw Jafar, wil juist weg uit dat paleis, voordat haar moeder haar uithuwelijkt aan de Sultan. Yasmine en Aladdin ontmoeten elkaar en ‘against all odds’ worden ze verliefd. Als eenmaal de Geest verschijnt krijgt het verhaal een iets andere wending. De wonderlamp komt in verschillende handen, en het noodlot slaat toe. Door een slimme wens van Yasmine gaat men terug in de tijd om Aladdin te redden. Uiteindelijk blijkt de plottwist in de staart van het verhaal te zitten, hoewel je de ontknoping wel aan zag komen; iedereen houdt van een happy ending. De nummers zijn vaak een bekrachtiging van de emoties die te zien zijn in het spel. Van kleine en timide ballades tot aan Les-Miserable-achtige taferelen met de ensemble-nummers. Hoog is de energie en dat het hele stuk door.

Aan alles is te zien dat dit met ongelooflijk veel passie en liefde gemaakt is. Er speelden twee castgroepen, Wij zagen cast B waarin Lukas Broos als Aladdin en Tessa Reuvers als Yasmine speelden. De komische noten kwamen vanuit de rol van het aapje Abu, gespeeld door Julie Castelijn en Selma Jonker, de Geest. Julie heeft een behoorlijke uitdaging om een aapje dat niet kan praten toch een karakter mee te geven en dat is haar bijzonder goed gelukt. Door op het juiste moment een kreet of een gebaar te maken is Abu onderdeel van de gesprekken en daarmee het verhaal. Selma kan daarentegen een behoorlijke spraakwaterval gebruiken voor haar rol. Knap is het, hoe ze zonder te haperen alle vrij lastige monologen brengt en met een uitstekende komische timing. De woordgrappen (zoals als Aladdin de Sultan wordt dan wordt Yasmine vast de Sultana) vallen goed en het publiek lacht dan ook smakelijk om Selma.

Deze voorstelling zit geramd. Het is zeer vermakelijk op bijzonder hoog niveau. Dit kon nog weleens de grote AMA (Amateur Musical Award) winnaar worden. Van de ruim honderd kostuums tot de nieuw-gecomponeerde muziek en van het originele script tot het imposante decor; al deze elementen komen samen in deze fonkelnieuwe musicalvoorstelling. JONG! laat (wederom) zien dat zij als makers, Britt van Gastel, Janna Mol en Sander Nijssen samen met alle leden er vol voor gaan en het resultaat is dan ook daar. Men verdient dan ook alle (1001) complimenten voor dit huzarenstuk.

Kijk voor meer informatie op: https://www.stichtingjongtheater.nl/voorstellingen/aladdin/

Klik hier voor de fotoreportage.

Mariska Steenbergen