AHA-productions is voortgekomen uit de Ichthus Musicalgroep die vanaf begin jaren ’90 elke 2 jaar een grote musical bracht in de Stadsschouwburg Velsen. De letters in AHA-productions staan voor Alma (Wolfs), Han (Bruinenberg) en Arjan (Odijk). Dit zijn drie vrienden die ieder met elkaars aanvullende inbreng het initiatief genomen hebben om een eigen musical/(muziek)theaterproductiebedrijf op te richten.

Na de laatste voorstelling ‘Niemandslied’ en de Sondheim-uitdagingen ‘Into the Woods’ en ‘Merrily We Roll Along’, brengt AHA-productions nu de musical ZILT. Een gloednieuw geschreven verhaal met bestaande musicalnummers in een nieuwe jas.

Cruiseschip ‘Jellicle’ vaart langs de kust van Italië. De musicalkenner raadt het al; het openingsnummer komt uit Cats (maar met voor Zilt geschreven teksten). Met dit nummer is de toon direct gezet: dit wordt een bijzondere avond!

Reisgezelschap

Aan boord een temperamentvol gezelschap reizigers. Een jong stel bestaande uit de student cultureel antropoloog Lotte (Pip Berger) en de stotterende Roel (Wouter Wensink) die, zo blijkt later, geheel afwijkende toekomstplannen hebben. Roel die zijn leven al redelijk uitgestippeld heeft en geen leven zonder Lotte kan voorstellen en Lotte die juist vrijgevochten het leven wil omarmen.

Een ander stel, Amy (Rebecca Bakker) en Tom (Allard Derksen) zijn al wat relatiefasen verder en na een slippertje van manlief bevindt hun huwelijk zich in zwaar vaarwater. Willen ze het aanvankelijk eerst beiden nog redden, het blijkt dat het soms beter is elkaar te laten leven, zonder vaste verbintenis, los van elkaar.
Iemand die al gewend is alleen te leven is de onbehouwen, irritante Berrie de Groot (Elbert Kooij). Berrie leeft alsof het zijn laatste dag is met drank, lastig vallen van mooie dames en (zoals hij zelf bezingt) mensen pesten en provoceren. De ernstig zieke mevrouw Kaat van den Heuvel (Renate Rouwen) leeft letterlijk haar laatste dagen op het schip en doet dat met hier en daar nog wat levenswijsheid mee te geven. Zo ook aan de heimwee zieke matroos Jos (Arjen Hinloopen) die samen met matrozenmaatje Titus (Esther Holtz) o.a. het pieslied uit De Kleine Blonde Dood zingt.

Wanneer de Kapitein (Arjan Odijk) besluit een groep bootvluchtelingen te redden, wordt het voor zowel de bemanning als de passagiers een bewogen reis.
Lotte vindt het super interessant om het verhaal van deze mensen te weten te komen. Ze breekt zich vrij van Roel terwijl Berrie ze het liefste weer overboord ziet gaan.

Het personeel, onder leiding van Kitty Koster (Suzanne Besseling) is verdeeld en probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat op te vangen want tja, als wij niets doen wie dan?

Prachtig decor

Het prachtige decor, verdeeld in een boven- en benedendek biedt ruimte aan alle scenes zonder dat er ingewikkelde changementen nodig zijn. Het orkest (o.l.v. Bas Jongsma) bevindt zich zichtbaar op het toneel en vormt ‘de scheepsband’.  Inclusief het illustere zangtrio De Toppers (Bea Tunteler, Arno Hillige en Baris Kirik) die vooral tijdens de feestavond een geweldige mix van nummers ten gehore brengt.

Rebecca Bakker laat haar enorme talent zien en horen tijdens het nummer ‘Jaloezie’ (De Grote Drie) waarin de tekst zó snel gezongen moet worden dat er nauwelijks tijd voor ademhaling is. Enorm knap gedaan, net als het Into the Woods nummer ‘Woest’ dat Wouter mag laten horen. Het contrast tussen het stotterende spel en het vloeiend en rap de tekst van dit nummer brengen doet hij erg goed.

Berrie heeft ook even zijn glansmoment met het nummer ‘Wees een hufter’ waarbij hij omringt wordt door een sexy dames (en mannen) ensemble die hun danstalenten tonen met een Chicago-achtige choreografie (bedacht door choreograaf Patty Boeske)

Zowel in de solo’s als in de full-cast nummers worden we weggeblazen door het vocale niveau. Prachtige zang en geloofwaardig spel.

We kunnen concluderen dat het AHA-productions is gelukt een zeer bijzondere voorstelling neer te zetten. Wij zijn erg benieuwd waar de volgende ‘musicalreis’ ons gaat brengen. Het blijft toch ontzettend jammer dat vaak de financiële middelen ontbreken om dit soort bijzondere producties meerdere keren te kunnen tonen.

Zilt is alleen dit weekend te zien in de Stadsschouwburg in Velsen.

Meer informatie vind je op: http://www.aha-productions.nl/

Lees ook:
Mamma Mies, ‘t is nog niet gesleten; Beatrix Theater eert Mies Bouwman met foyer!
Doe mee en maak kans op twee vrijkaarten voor de swingende musical Mamma Mia

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden