De opstart liep niet helemaal zoals gepland, maar met twee nieuwe castleden vond vandaag in Eindhoven dan toch de première plaats van “Afblijven, de musical”. Mooi detail was dat in de grote zaal “Flashdance” zijn laatste voorstelling speelde. Begin en eind vlakbij elkaar.

De aanloop was op zijn zachtst gezegd hobbelig. Tijdens de try-out op woensdag 15 januari j.l. zijn acteurs Natasha Willems (Melissa) en Michel Sorbach (Vader) geblesseerd geraakt. Michel viel en zijn elleboog schoot uit de kom. Tijdens deze voorstelling nam regisseur Dick van den Heuvel zijn rol over waardoor de show hervat kon worden. Even later kneusde Natasha Willems haar knie tijdens een dans maar heeft ze de show wel uitgespeeld. Beide acteurs zijn die avond nog behandeld in het ziekenhuis en moesten voorlopig rust nemen.Deze gebeurtenissen stelden regisseur Dick van den Heuvel voor een probleem dat echter binnen 24 uur was opgelost. Renée de Gruijl (speelde aanvankelijk Fleur) heeft de rol van Melissa overgenomen. Theun Plantinga speelt voorlopig de vader van Melissa. Lisanne Schut neemt de rol van Fleur tijdelijk voor haar rekening.


Het toneel van Afblijven is als het ware in twee gedeeltes opgesplitst die achter elkaar liggen, gescheiden door een doek. Door het uitlichten van het achterste toneel worden de personen in het achterste gedeelte zichtbaar. Daarnaast wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van rijdende tafels die de cast op een soort van minitoneel zet. Verder is het decor sober en ontbreken de coulissen. De cast zit aan beiden zijden van het toneel. Tijdens momenten dat er gesprekken ontstaan met mensen die niet op het toneel staan, zie je castleden naast het toneel deze gesprekken voeren. Geheel transparant en open.

De muziek is ruig en heerlijke rock, geschreven door Jeroen Sleyfer. De zang is uitstekend verzorgt en de nummers rocken, zelf als een ballad. Eigentijds en passend bij een onderwerp als drugsgebruik. Het verhaal zelf mag best wat explicieter en duidelijker verwijzen naar drugsgebruik. Het zijn wellicht nuances maar gezien de doelgroep, 12 tot 17 jaar, die nogal gewend is aan heftige beelden, laat het verhaal soms gaten open die wel in het boek staan maar niet helemaal tot hun recht komen in deze musical. De strekking van het verhaal blijft duidelijk en intact.

Afblijven premiere-21

Er is gekozen voor één acte waardoor het publiek in het verhaal blijft zitten en niet door een pauze weer in het verhaal moet komen. Het zal het theater opbrengst schelen maar voor de beleving van de musical is het beter.

De hoofdrol van Melissa werd vandaag gespeeld door Reneé de Gruijl die in het vierde jaar zit van haar opleiding aan Codarts in Rotterdam. Spel en zang waren uitstekend verzorgt. Zeker als je bedenkt dat Reneé van huis uit geen danseres is en zich de rol in zeer korte tijd meester moest maken. Dan past alleen een groot respect. De rol van de vriend van Melissa, Jordi, wordt gespeeld door Gijs Stellinga en hij doet dat op een frisse nonchalante innemende wijze. Zijn houding in het gek zijn van Melissa en Melissa die hem gebruikt zijn vertederend. Het duet “zij en ik” met Marco Hoving, die de rol van Jim speelt, is helaas te kort maar schitterend in uitvoering.

Robin van den Heuvel speelt de rol van Suzy. De ster die een videoclip wil maken waar Melissa in wil spelen. Robin van den Heuvel heeft een rauwe stem die past bij deze muziek en speelt de rol van de gedreven Suzy met passie. Marco Hoving speelt de rol van de sullige crimele Jim. Jim is de stagiaire die werkt voor Suzy en alles voor Suzy doet om haar tevreden te houden maar hij heeft ook een verborgen agenda. Marco zit in het derdejaar van Codarts en dat is te horen en te zien. De zang en spel zijn prima verzorgt en de sulligheid wordt prima aangevuld door Suzy die sulligheid niet in haar omgeving accepteert.

Afblijven premiere-1

Theun Plantinga neem de rol van vader van Melissa van Michel Sorbach over. Theun is aanmerkelijk jonger dan Michel maar buiten dat zet hij een mooie rol van bezorgde vader neer. Met zijn ervaring compenseert hij het beperkte leeftijdsverschil. Lisanne Schut nam de rol van Fleur over van Reneé en doet dat overtuigend en op een komische manier. Fleur is verliefd op de drummer van de band, Toine, en gaat er helemaal voor. Desondanks steunt ze Jordi helemaal als hij Melissa wil redden van de drugs en Jim.

Carry Slee schreef in 1998 de bestseller Afblijven – het was tevens haar eerste boek dat verfilmd werd. Het verhaal gaat over Melissa die fantastisch kan dansen en wordt gevraagd voor een videoclip van Suzy. Ze kan haar geluk niet op! Al snel gaat ze helemaal op in het wereldje van muziek en dans. Suzy gaat maar voor een ding en dat is carrière en verder past daar niets bij, geen familie of vrienden maar werken. Voor Suzy is er het dus buigen of barsten als Melissa bij haar wil dansen. Maar Melissa vindt het moeilijk weerstand te bieden aan de verleidingen die op haar pad komen. Het begint met één pilletje tegen de onzekerheid, maar al snel merkt ze dat ze niet zonder die rommel kan. Haar beste vriend Jordi maakt zich ernstige zorgen en ziet hoe Melissa langzaam maar zeker verloren raakt in een web van leugens en ellende.

Voor de fotoreportage klikt u hier 

Lees ook:
Dynamische perspresentatie ‘Afblijven’
Dramatische try-out musical Afblijven? (incl. updates)
Theun Plantinga vervangt Michel Sorbach
Natasha Willems wordt vervangen door Reneé de Gruijl