Bij binnenkomst op de SS Rotterdam, waar ik met Sophia Wezer heb afgesproken, is het elke keer weer of je een stap terug maakt in de tijd. Dit schip straalt een mooie authentieke sfeer uit die je terugbrengt in de jaren 50. De jaren dat Billie Holiday haar grootste successen had. “Addicted to to Blues” met Sophia Wezer brengt ons terug naar die tijd.

Als Sophia binnenkomt in de bar van de SS Rotterdam verontschuldigt ze zich omdat ze iets te laat is en verzucht: ik heb altijd ruzie met mijn Tom-Tom als ik hier naar toe moet komen. Toegegeven, het is en blijft even zoeken in dit gebied naar de SS Rotterdam. Als we na een kopje koffie het bovendek opzoeken en ons koesteren in het zonnetje, kijken we uit over de sky-line van Rotterdam. Het uitzicht is magnifiek en Sophia verzucht; te gek toch dat we hier vlakbij gaan repeteren voor de show. De show met de titel ” Addicted to Blues” gaat over Billie Holiday. Een van de vrouwelijke iconen van de jazz,.

Sophia is geïntrigeerd door deze speciale vrouw met een verhaal dat is gehuld in mysteries. Zo weet niemand precies wanneer ze geboren is en is niet exact bekend wanneer Billie Holiday begon met het zingen in jazzclubs.

Billie is waarschijnlijk geboren in 1915, maar dit kan ook in 1912 zijn geweest, als dochter van gitarist Clarence Holiday en Sadie Fagan. Over haar kindertijd is niet veel bekend en ook niet wanneer ze begon met zingen. Billy haar leven ging over bergen en dalen. Als artiest werd ze op handen gedragen, en er zijn verhalen dat ze in 1930 al zong in Jazz Clubs. Echt bekend werd ze door de samenwerking met Benny Goodman met het nummer Your Mother’s Son in Law. Ze trad op in diverse jazzclubs waarvan het bekende Apollo Theater er een van was.

Billie leefde in de tijd van de rassenscheiding maar doorbrak deze door met een orkest bestaande uit uitsluitend blanke muzikanten op te treden. Een van haar bekende nummers is het nummer “Strange Fruit”, geschreven door Abel Meeropool, die tegen de rassenwaan was in Amerika. Het nummer ging over het lynchen van een zwarte man.

Haaks op haar successen stond haar privé leven dat gevuld werd met drank- en drugsgebruik waarvoor ze in 1947 ook gearresteerd werd en een jaar lang opgenomen werd in een centrum voor verslaafden. Billie kon haar verslaving niet overwinnen en uiteindelijk overleed ze in 1959.

Billy Holiday

De zangstijl van Holiday is speciaal en ongeëvenaard. Iets dat Sophia niet wil kopiëren maar wel haar eigen invulling wil geven. Zoals ze de nummers met een eigen sausje wil serveren aan haar publiek. Holiday zong niet op een mooie gepolijste manier maar zong swingend en met veel drama in haar stem. De verhalen die Billie vertelde kwamen dan ook uit het hart. Naarmate ze ouder werd kwam het drama uit haar leven terug in de muziek die ze maakte.

In Addicted to Blues biedt Sophia Wezer (o.a. Chicago, The Wiz, Sweet Charity, Tarzan) u een intiem kijkje in het leven van Billie Holiday, een van de invloedrijkste jazz-zangeressen aller tijden. De voorstelling speelt zich af tijdens de late jaren ’50 van de vorige eeuw. In grote delen van Amerika leven zwart en blank gescheiden maar in Carnegie Hall, New York bezoekt de blanke elite een concert van een zwarte zangeres: Billie Holiday.

Vlak voor middernacht bereidt ze zich voor op een dan al legendarisch optreden. De gevierde ster is één van de invloedrijkste jazz-zangeressen aller tijden maar ze heeft moeite zich staande te houden in een wereld vol foute mannen, racisme en drugs. Aan de hand van hits als ‘Strange Fruit’, Them Their Eys’ en ‘End of the Affair’ zien we hoe Billie met al haar ups en peilloos diepe downs toch altijd wist vast te houden aan het grootste goed in haar leven, de muziek.

BillieHoliday-Affiche2015-low

“Dat heb je er dus van. Je moet nooit zomaar iets wensen. Want je zult het altijd zien: Komt er toch ineens een vent die woord houdt. En dan zit je ermee. Je droom wordt waar. Moet je het ineens waarmaken ook.”

“Zit je daar met je hele hebben en houen in de kleedkamer van Carnegie Hall. Met je witte jurk, je witte handschoenen, je witte gardenia’s, je witte orkest… en je zwarte strot.”

Dit is in een notendop de verhaal lijn van “Addicted to Blues” waarin Sophia de rol van Billy zal spelen in Theater Walhalla in Rotterdam waarvoor u op deze link kaarten kunt boeken voor de voorstelling van 9 mei 2015. De voorstelling van 10 mei is nu al uitverkocht.

“Addicted to Blues” is geschreven door:
Petra C. van der Eerden – Script en liedteksten
Ger Otte, Erik de Reus e.a. – Muziek
Erik de Reus – Muzikale leiding
Winfred van Buren – Regie

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.