De derdejaars studenten Musicaltheater Fontys speelden ‘De Koning Sterft’, een gespeelde concertante van het verhaal van Eugène Ionesco. We leven in een tijd, waarin dagelijks mensen elkaar dood wensen of dood maken. De dood van onze medemens schrikt ons nauwelijks meer af. Als er in Parijs onschuldige mensen worden doodgeschoten, gaan we snel over tot de orde van de dag. Het is onze kracht en onze zwakte.

Regisseur Alexandra van Marken vertelde dat dit verhaal een bij uitstek geschikte oefening is in het abstracte en vrije denken. De klas werd in tweeën gedeeld en ieder groep mocht drie keer de voorstelling spelen. De basis van de voorstelling was er uiteraard, maar het was mooi om te zien dat iedereen toch zijn eigen versie speelde. De tweede voorstelling was geen exacte kopie van de eerste. Iedere student kreeg de kans om te excelleren en die kans werd met beide handen aangegrepen. Er werden nummers gezongen van o.a. Maarten van Roozendaal, Jacques Brel, Michel Legrand en Jules de Corte. De voorstelling weet vanaf minuut een te boeien en werkt toe naar een prachtige climax waarbij symboliek een grote rol speelt.

De koning sterft-2

Verhaal
Een nieuwe dag breekt aan in het koninkrijk van de Koning. Een machtig en groot koninkrijk geleid door een machtig vorst. Althans zo was het 500 jaar geleden, vorig jaar, gisteren, vijf minuten geleden. Nu is zijn koninkrijk in verval, de Koning is in verval. De Koning sterft. Alle tekenen wijzen er op. De symptomen zijn duidelijk, het staat in de sterren. De Koning sterft, en wel aan het einde van de voorstelling. Zijn koninkrijk sterft met hem mee. Iedereen weet het, maar niet iedereen accepteert het. Zeker de Koning niet. Hij bindt de strijd aan tegen de werkelijkheid, tegen het onvermijdelijke.

De koning sterft-4

Ionesco
Ionesco is een vertegenwoordiger van het absurdisme. Zijn avant-garde stukken zijn gebaseerd op een goddeloze wereld waarin het menselijk bestaan zin noch doel kent. De absurdist vindt het niet raar om de vraag naar de zin van het leven te stellen, maar verwerpt de onlogische reflex om deze vraag dagelijks te herhalen, terwijl de mens bij de eerste keer al concludeert de zin niet te kunnen kennen. In De Koning Sterft thematiseert Ionesco deze thematiek niet alleen op een existentieel, maar ook op een politiek niveau. De dood vormt hier niet alleen de onvermijdelijke nederlaag van elke mens, maar ook een symbool voor de illusie die iedere vorm van macht uiteindelijk telkens weer blijkt te zijn. De koning, die zijn leven lang over alles heeft beslist, vermag met zijn bevelen niets tegen de dood.

De koning sterft-1

Cast 1:
Amy Beekmans
Kelly van den Boogaard
Sanne Groenen
Eva Ten Hoor
Flen Huisman
Victor Marinus
Merlijne van Noppen
Sven Stevens

Cast 2:
Sarah Cremers
Ilse Hamminga
Annemarijn Kool
Dorian Liveyns
Alyssa Luypaert
Yannick Plugers
Charlotte Verduyn
Kenny Verelst

Voor de fotoreportage klikt u hier.