Negen jaar geleden was de première van Soldaat van Oranje. Een aantal castleden zat toen nog op de basisschool. De musical speelde gisteren zijn 2779e voorstelling en hoopt binnen een maand de 3 miljoenste bezoeker te begroeten. Volgens producent Fred Boot zijn dat allemaal getallen die er niet veel toe doen, maar gaat het om het belang van het verhaal te vertellen. Juist in een jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd. De producent wilde heel graag het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema vertellen om duidelijk te maken dat het niet vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid leven en dat het belangrijk is om de geschiedenis door te vertellen en de herinnering in leven te houden. De tweede wereldoorlog heeft ons allemaal in meer of mindere mate gevormd. En tot je in zo’n situatie belandt, weet je niet hoe je zelf zou reageren. En laten we er vooral samen voor zorgen dat we nooit in een vergelijkbare situatie terecht komen.

Vijfendertig procent ven het publiek komt de voorstelling normaals bezoeken. Vaak komen meerdere generaties samen naar de voorstelling. Een voorstelling waarin de oorlog van macro naar microniveau wordt gebracht en dat je voelt dat het verhaal ons allemaal aan gaat. De voorstelling gaat volgend jaar zelfs in Londen spelen en vrijdag vinden de eerste audities plaats in Londen. De voorstelling zal wel zo’n 25 minuten worden ingekort vanwege de infrastructuur van Londen. Men wil heel graag het verhaal ook in andere landen laten zien en begint daarmee in Engeland. Een land waaraan wij onze vrijheid te danken hebben.

Cast 18

Gisteravond speelde cast 18 en het is erg leuk om te zien dat men de vrijheid krijgt om dingen net even wat anders te spelen en een eigen invulling aan de rol te geven. Uiteraard wordt de verhaallijn aangehouden, maar soms is er net even een zinnetje extra of speelt men een scene net even anders dan de voorgaande cast. Nog steeds weet Soldaat van Oranje het publiek te boeien van begin tot eind. Mensen zitten met een brok in de keel en sommige scenes zijn zelfs zo levensecht gespeeld dat er af en toe een zakdoek tevoorschijn komt. Na al die jaren is Soldaat van Oranje nog steeds een zeer bijzondere productie die gezien moet worden!

Verhaal

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, heeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Voor meer informatie over alle castleden en kaarten kun je een kijkje nemen op de website: www.SoldaatVanOranje.nl

Lees ook: Soldaat van Oranje – De Musical nú t/m mei 2020

er zijn geen afbeeldingen gevonden