Eens in de zoveel tijd kiest de Nederlandse Reisopera ervoor om te laten zien en horen dat het muziektheatergenre talloos veel facetten kent en dat zij daar oog voor hebben. Met Sweeney Todd hebben ze al eerder een musical uit het Sondheim-repertoire geproduceerd en A Little Night Music is daarop het logische vervolg.
De Nederlandse Reisopera heeft gekozen voor een klassieke opstelling. Dat wil zeggen het geweldige Gelders orkest speelt in de orkestbak. Wat je tegenwoordig ook mist in vrijwel elke musical is een groot orkest, zoals dat bijvoorbeeld nog bij de musical Mozart in België het geval was. Deze versie van A Little Night Music heeft die voorrechten wat voor het publiek een genot is om naar te mogen luisteren en waarbij de muziek van Stephen Sondheim optimaal tot zijn recht komt.
Uitgelezen cast
De cast bestaat uit een mix van jong talent en ervaring. Susan Rigvava-Dumas speelde de rol van Desiree Armfeldt en deed dat met een mooie mix van tragiek en passie. Het bekendste nummer van Sondheim, ‘Send in the clowns’, vertolkte zij op een schitterende wijze.
Paul Groot speelde de rol van Fredrik Egerman en liet zijn veelzijdigheid zien in deze rol die hem voor 100% past en die hij met veel gevoel speelde. Laetitia Gerards speelde de rol van Anne Egerman en deed dat op een innemende sprankelende wijze die de jonge naïviteit van Anne goed weergaf waarbij haar mooie stem perfect paste.
Job Greuter speelde de rol van Henrik Egerman, de zoon van Fredrik, die gevangen zit in zijn eigen emoties vanwege de liefde voor zijn stiefmoeder. De kwelling voor deze jongeman speelde Job overtuigend en daarbij begeleidde hij zichzelf ook nog op de chello.
De oude en wereldwijze grootmoeder, Madame Armfeldt, wordt subliem gespeeld door Inez Timmer die deze vrouw op haar unieke wijze neerzet. Cynisch maar met een duidelijke mening. De wisselwerking met Bernadeta Astari, die de dochter speelde van Desire, was dan weer totaal anders en zit vol gevoel. Sanne Fransen speelt de bediende van Anne Egerman en heeft de uitdaging om de komische momenten te mogen spelen waarin ze volledig slaagt.
Stephen Sondheim
Net als in zijn anderen musicals laat Sondheim in A Little Night Music zien hoe virtuoos hij met tekst kan omgaan en hoe die tekst bij hem de heerlijkste muzikale ingevingen uitlokt. De Nederlandse Reisopera heeft nog een reden om juist dit werk op het speelplan te zetten en dat is het gegeven van deze musical, dat bepaald niet oppervlakkig is. Sondheim geeft een genadeloos portret van mensen die – of ze nu jong zijn, van middelbare leeftijd of oud – blijven worstelen met relaties. De reflectie op het leven die hij in dit werk geeft, is tegelijk confronteren en vol mededogen.
Stephen Sondheim bewerkte samen met Harold Prince het script van Smiles of a Summer Night, een film van Ingmar Bergman uit 1956, tot een operetteachtige musical. Het stuk kreeg de titel A Little Night Music mee – een vertaling van Mozarts Eine Kleine Nachtmusik – en ging in 1973 op Broadway in première.
Zoals in vele Sondheim-musicals vormt in A Little Night Music het cynisme en de teleurstelling over de liefde de rode draad in het verhaal. Bijna alle personages hebben problemen in de liefde. Allen gaan zij op zoek naar hun lotsbestemming en wachten op een teken van de zomernacht.
A Little Night Music
Het is een warme zomernacht in Zweden rond 1900. Madame Armfeldt speelt het kaartspel patience; bij elke heer moet een vrouw worden gezocht van een andere kleur. Ook gedurende de voorstelling worden paren gevormd, maar Madame Armfeldt moet meermaals schudden voordat de juiste mensen bij elkaar komen. Maar uiteindelijk glimlacht de midzomernacht drie keer: eerst voor de jongeren want die weten niets, dan voor de dwazen, want die weten te weinig en uiteindelijk voor de ouderen want die weten te veel.
Het mooie van deze voorstelling is het absurde en cynische verhaal. De tegenstellingen zijn groot en het verhaal, door het grote aantal spelers, is hier en daar wat complex maar het is een heerlijk stuk van Sondheim. Zo heeft een van de hoofdrolspelers, advocaat Fredrik Egerman, een veel jongere vrouw die zijn dochter had kunnen zijn. Haar naam is Ann en ze is nog steeds maagd, na elf maanden huwelijk. Je voelt meteen sympathie voor haar en haar naïviteit. Fredrik heeft ook nog een zoon, Henrik. Henrik wordt door niemand serieus genomen en de bediende, Petra, heeft duidelijk meer ervaring in de liefde en geeft Henrik de nodige aandacht.
Fredrik Egerman heeft ook nog een oude liefde, Desiree. Ze komen elkaar weer tegen en Fredrik besluit daarna, naar een voorstelling te gaan samen met zijn vrouw, An. Tijdens de voorstelling kijkt Desiree constant naar Fredrik en natuurlijk valt Ann dat op en ze loopt woedend weg.
Naast Fredrik heeft Desiree ook nog een geliefde, graaf Carl-Magnus Malcolm, die getrouwd is met Charlotte. Carl-Magnus betrapt Desiree en Fredrik in haar slaapkamer terwijl Fredrik de pyjama aanheeft van Carl-Magnus. Carl-Magnus beklaagt zich bij zijn vrouw, Charlotte, over de ontrouw van Desiree en Charlotte komt op het idee ook naar het landgoed van Desiree te gaan op het moment dat Ann en Fredrik uitgenodigd zijn. Op het landgoed vinden diverse verwikkelingen plaats. Iedereen heeft zijn of haar eigen doel met eigen motief.
Cast:
Fredrik Egerman – Paul Groot
Anne Egerman – Laetitia Gerards
Henrik Egerman- Job Greuter
Petra – Sanne Franssen
Desiree Armfeldt – Susan Rigvava-Dumas
Fredrika Armfeldt – Bernadeta Astari
Madame Armfeldt – Inez Timmer
Count Carl-Magnus Malcolm – Hadleigh Adams
Countess Charlotte Malcolm – Jessica Aszodi
Mr Lindquist – Alexander de Jong
Mrs Nordstrom – Nikki Treurniet
Mrs Anderssen – Syrinx Jessen
Mr Erlanson – Peter Kirk
Mrs Segstrom – Esther Kuiper
Frid – Guido Spek
Malla – Joana Dinah Schwing
Bertrand – Bart Peeters Weem
Orkest – Het Gelders Orkest
De voorstelling duurt drie uur inclusief een pauze en wordt in het Engels gezongen en gesproken, met Nederlandse en Engelse boventiteling. Kijk voor meer informatie op: https://reisopera.nl/producties/a-little-night-music/
Absolute must
Voor liefhebbers van Sondheim is deze versie van A Little Night Music een absolute must vanwege de grootte van deze productie met een groot orkest die je helaas nog maar weinig tegenkomt en verdient om gehoord en gezien te worden.
Slotapplausfoto’s: Peggy de Haan
Scenefoto’s: Marco Borggreve © Nederlandse Reisopera