In het jaar waarin de 80-ste verjaardag van Stephen Sondheim gevierd wordt, voeren de tweede- en derdejaars studenten van de afdeling muziek-theater van het Conservatorium van Fontys Hogeschool voor de Kunsten de musical ‘A Little Night Music’ van Stephen Sondheim op.

foto Regiofotograaf

Stephen Sondheim bewerkte samen met Harold Prince het script van Smiles of a Summer Night, een film van Ingmar Bergman uit 1956, tot een operette-achtige musical. Het stuk kreeg de titel A Little Night Music mee – een vertaling van Mozarts Eine Kleine Nachtmusik – en ging in 1973 op Broadway in première.

Het decor bestaat uit een groot aantal witte stoelen op een wit decor met een ensemble in het wit. Het is simpel en eenvoudig opgezet en dat is meteen de kracht van deze productie.

Zoals in vele Sondheim-musicals vormt in A Little Night Music het cynisme en de teleurstelling over de liefde de rode draad in het verhaal. Bijna alle personages hebben problemen in de liefde. Allen gaan zij op zoek naar hun lotsbestemming en wachten op een teken van de zomernacht. Die nacht zal drie keer lachen: één keer naar de jongeren die nog niets weten, één keer naar de volwassenen die nog niet genoeg weten en één keer naar de ouderen die teveel weten.

De regie is in handen van Sieta Keizer. Zij studeerde zang en drama en is actief als regisseur en casting director. Recentelijk verzorgde ze de casting van de musicals Evita en Ciske de Rat.

Bij het begin van de musical valt het meteen op dat er twee groepen zijn. De toeschouwers op het toneel en de hoofdpersonen waar het verhaal om draait. Aan het begin van deze musical oppert het publiek op het toneel dat monogaam leven niet bestaat, gevolgd door een dans waarbij er geen samenspel is tussen de paren. De moeder van Fredrik, vertelt Frederika, de dochter van Fredrik, over het lachen van de nacht; eenmaal voor de jonge mensen, de tweede voor de dwazen en de derde voor de ouderen.

Het mooie van deze voorstelling is het absurde en cynische verhaal. De tegenstellingen zijn groot en het verhaal, door het grote aantal spelers, is hier en daar wat complex maar een heerlijk stuk van Sondheim.  Zo heeft een van de hoofdrolspelers, advocaat Fredrik Egerman, een veel jongere vrouw die zijn dochter had kunnen zijn. Haar naam is An en ze is nog steeds maagd, na elf maanden huwelijk. Je voelt meteen sympathie voor haar en haar naïviteit. Fredrik heeft ook nog een zoon, Henrik. Henrik wordt door niemand serieus genomen en de bediende, Petra, heeft duidelijk meer ervaring in de liefde en geeft Henrik de nodige aandacht. 

Madame Armfeldt is bijna de gehele musical aanwezig in het gezelschap van haar butler. Met haar verhalende spel is zij de rode draad door de musical. Tijdens vrijwel de gehele voorstelling zit ze op het toneel te kaarten met de butler.

Fredrik Egerman heeft ook nog een oude liefde, Desiree. Ze komen elkaar weer tegen en Fredrik besluit daarna, naar een voorstelling  te gaan samen met zijn vrouw, An. Tijdens de voorstelling kijkt Desiree constant naar Fredrik en natuurlijk valt An dat op en ze loopt woedend weg. Dit moment is heel mooi weergegeven als Fredrik en An daadwerkelijk in de zaal gaan zitten. De cast op het toneel staart naar hen en het toneel is even uitgebreid met de rij in de zaal.

Naast Fredrik heeft Desiree ook nog een geliefde, graaf Carl-Magnus Malcom, die getrouwd is met Charlotte. Carl-Magnus betrapt Desiree en Fredrik in haar slaapkamer terwijl Fredrik de pyama aanheeft van Carl-Magnus.

Carl-Magnus beklaagt zich bij zijn vrouw, Charlotte, over de ontrouw van Desire en Charlotte komt op het idee ook naar het landgoed van Desiree te gaan op het moment dat An en Fredrik uitgenodigt zijn op het landgoed van Desiree. Op het landgoed vinden diverse verwikkelingen plaats. Iedereen heeft zijn of haar eigen doel met eigen motief. An, de jonge vrouw van Fredrik is degene waarvoor het publiek een zwak heeft. Zij blijft puur en ongedwongen zichzelf in al haar onbevangenheid.  Desiree is berekend en heeft duidelijk haar voorkeur van en voor  Fredrik en Carl-Magnus is alleen maar lastig omdat hij ook op het landgoed aanwezig is. Charlotte en An vormen een pact om er voor te zorgen dat hun mannen weer bij hen terecht komen en niet achter Desiree aan blijven lopen. Dit is slechts een verwikkeling. Er volgen er nog meer en om dat te weten te komen moet u gaan kijken en ik kan u nu al beloven dat u er geen spijt van zult hebben.

De rollen worden schitterend gespeeld en de zang is tot in de puntjes verzorgt bij een stuk van Sondheim, dat toch niet eenvoudig te spelen en te zingen is. Ingrid van den Nieuwehuizen speelt ondanks haar jeugdige uitstraling de oude vrouw, Madame Armfeldt. Zij is de moeder van Desire. Kristel Vercraeije speelt de gepassioneerde Desire met een mooie overtuiging. Haar vertolking van ” Send in The Clowns”  zorgt er voor dat de hectiek van de musical even stopt en geeft een mooi moment van rust. Hedwig van Leuven speelt de jonge Frederika die zorgzaam naar haar omgeving kijkt. Sander van Voorst tot Voorst speelt met overtuiging Fredrik die het spoor soms echt bijster lijkt te zijn en met zijn spel zorgt dat Fredrik geen sympathie opwekt.  Ianthe Tavernier speelt een schitterende An. Ze speelt innemend en roept meteen de sympathie op, om die ook niet meer los te laten. Gedurende het stuk merk je dat het publiek haar in de armen sluit, wat ook bij het slotapplaus te horen was. Henrik, de zoon van Fredrik, wordt mooi gespeeld door Ton Sieben. Hendrik voelt zich niet serieus genomen en die wanhoop komt mooi in het spel naar voren van Ton Sieben. Jasmine Jaspers speelt boeiend haar rol van Charlotte. Charlotte is een raadselachtige vrouw die in haar pogingen om haar man terug te winnen niet echt slaagt. Of heeft ze hem al? De leeghoofd Carl-Magnuis wordt mooi gespeeld door Bart van Veldhoven.  Zonder zich iets van zijn omgeving aan te trekken is Carl-Magnus een man met een gigantisch bord voor zijn kop en Bart van Veldhoven zet deze rol schitterend neer.

Om een lang verhaal kort te maken, deze productie is het zeker waard om te gaan bekijken. Dat kan nog tot vrijdag 25 juni. Meer informatie vindt u hier. 

Madame Armfeldt: Ingrid van den Nieuwenhuizen
Desiree Armfeldt: Kristel Vercraeije
Frederika Armveldt: Hedwig van Leuven
Frid: Micha Kriek
Fredrik Egerman: Sander van Voorst tot Voorst (1) / Stephan Mooijman(2)
An Egerman:  Ianthe Tavernier
Henrik Egerman: Ton Sieben (1) / Martijn van Baardewijk (2)
Petra: Laureen Peters
Charlotte Malcom: Jasmine Jaspers
Carl-Magnus Malcom: Bart van Veldhoven (1) / Arjan Lienaeers (2)

En de 2e jaars:
Jasper van Dijk, Pien van Gerven, Danielle Griendt, Frank van Hengel, Freek Heuvelmans, Rafael van der Maarel, Steven Roox, Celinde Schoenmaker, Jeske van de Staak, Käthe Staallekker, Nadine Termeer, Ben Vugt.