In het Vlaamse musicallandschap kijkt menig toeschouwer uit naar de komst van de nieuwste productie van Studio 100, ‘40-45’. Vandaag waren we aanwezig bij het startschot van de repetities. Ik zeg startschot, maar eigenlijk zijn de bedenkers al vier jaar bezig met het concept. Vandaag is dus de laatste rechte lijn naar de première op zeven oktober ingezet. Dat werd feestelijk gevierd met een heerlijk stukje taart. Wij kregen de gelegenheid regisseur Frank Van Laecke en acteurs Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Marleen Merckx en Ann Tuts een aantal vragen te stellen.

Wereldprimeur

Er heerst een niet te miskennen gevoel van enthousiasme en fierheid in het Studio 100 Pop-up Theater in Puurs. Nu al. Dat komt omdat Studio 100 een baanbrekend concept op poten heeft gezet. Met de musical ‘40-45’ bewandelt het productiehuis onbetreden paden in de theaterwereld. “Nieuw” is dan ook het woord dat als maar terugkeert.

Om te beginnen is er een nieuw gebouw gezet, speciaal voor deze productie. Geen enkele andere locatie was groot genoeg voor een project van deze omvang. “Een super-productie” noemt Gert Verhulst het. Zo’n grote locatie is ook wel nodig als je weet dat er een trein door de zaal zal rijden en er een vliegtuig zal neerstorten.

Een tweede nieuw gegeven is dat er met twee verschillende casts gewerkt zal worden. “Een interessant gegeven”, vertelt regisseur Frank Van Laecke. “Ik zie nu al een nuancering tussen de verschillende alternerende figuren, maar ik ben door beide geboeid, hoewel mensen het anders aanpakken.”

En tot slot is het meest nieuwe aan deze productie toch wel de techniek. Gert Verhulst stelt vol trots de gps-gestuurde tribunes en decorstukken voor. Elk onderdeel kan een afzonderlijk traject afleggen, waardoor elke toeschouwer een unieke ervaring heeft. “Dit is een hoog staaltje techniek”, vertelt Gert, “en het ziet er allemaal veel simpeler uit dan het is. We zijn al heel de week aan het proefdraaien om de tribunes exact te laten bewegen zoals wij het willen.” Wij kregen alvast een voorproefje en mochten een beweging meevolgen vanop de tribunes zelf. “Deze beweging ziet er op het eerste zicht heel simpel uit, maar het is eigenlijk de meest ingenieuze beweging van het hele stuk omdat de acht aparte tribunes allemaal samen moeten opschuiven en constant even veel afstand van elkaar moeten houden, alsof ze één geheel zijn”, legt Gert uit.

Nieuwe acteerervaringen

De hoofdrollen in ’40-45’ zijn voor Jelle Cleymans (Staf) en Jonas Van Geel (Louis). Zij speelden ook al samen in ‘14-18’. Voor hen is met elkaar spelen reeds bijna een gewoonte. Voor de actrices Marleen Merckx en Ann Tuts daarentegen start met deze musical een nieuw avontuur. Ze spelen beiden de rol van Anna. Marleen is bij het grote publiek bekend als Simonneke uit de Vlaamse soap ‘Thuis’, en ook Ann Tuts is geen vreemde voor tv-kijkend Vlaanderen. Zij speelde 21 seizoenen lang Doortje in de televisieserie ‘F.C. De Kampioenen’. Geen van beiden heeft ervaring met musicals. “Het is toch wel een uitdaging”, vertelt Marleen. “Maar ook wel een grote eer”, gaat Ann verder. “Ik kijk op naar de grote acteurs, zoals Jonas en Jelle, waar we naast mogen staan. Zij doen het allemaal tegelijk: dansen, acteren én zingen. Ze kunnen alles!”

Het verhaal

Net zoals ‘14-18’ gaat ‘40-45’ over een wereldoorlog. Maar net zoals de Tweede Wereldoorlog totaal verschilt van de Eerste, verschilt het verhaal van ’40-45’ ook compleet van dat van ‘14-18’. Waar ’14-18’ ging over vier vrienden die samen naar de oorlog vertrekken en waarvan er maar één overblijft, gaat ’40-45’ over twee broers die tijdens de oorlog lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De ene komt namelijk in het verzet terecht, terwijl de andere zich aansluit bij de Vlaamse SS. We krijgen dus een persoonlijk verhaal te zien binnen het grotere verhaal van de Tweede Wereldoorlog. “Het gaat over broederschap, over liefde, over vergeving”, vertelt Jonas Van Geel. “Bovendien is het een zeer actueel verhaal. Dat maakt dat het verhaal nog veel intenser is dan dat van ’14-18’.” Jelle Cleymans bevestigt dat. “Naast het spektakel dat de voorstelling zo groot maakt, gaat het om een ontzettend pakkend verhaal met ontroerende muziek.” Ook Gert Verhulst deelt die mening: “Ook zonder alle technische snufjes staat het verhaal er. Zelfs in een ‘kartonnendozentheater’ zou het werken.” “De pijlers van de voorstelling zijn de karakters en de emoties. De rest is het middel om het verhaal te vertellen.”

Hoewel we nog amper iets gezien hebben van het spektakel, is het nu al een gigantisch succes. Al bijna 200.000 mensen kochten een ticket. We kunnen ze alvast geen ongelijk geven: het belooft een prachtvoorstelling te worden.

Klik hier voor de overige foto’s

Verslag en foto’s: Lieze Jacobs