Op de lijst met producenten op het Nederlands Film Festival prijkt dit jaar een nieuwe naam; William Spaaij. Voornamelijk bekend van zijn rollen in Ramses, Footloose en Mary Poppins presenteert William dit jaar samen met regisseur Melvin Simons en acteur Dieter Jansen zijn eerste speelfilm.

De film 30 milligram gaat over twee ambtenaren die de taak hebben om de vergrijzing in Nederland tegen te gaan. De oplossing hiervoor is de ‘Babyboom Uitgeleidings Maatregel’ deze maatregel stelt de twee ambtenaren Bert en Karel in staat om babyboomers met een pil ‘uit te geleiden’, oftewel; executeren.

De film begint met de twee ambtenaren die hun dagelijkse routine afwerken. De kneuterigheid van de ambtelijke regels en procedures komen hier pijnlijk naar voren. De eerste babyboomer die door Bert en Karel wordt uitgeleid protesteert nauwelijks. Naarmate het verhaal voorduurt worden de protesten van de verschillende babyboomers echter steeds heftiger en begint de gewetenswroeging de ambtenaren parten te spelen.
De film is voor het luttele bedrag van 5000 euro gemaakt, wat absoluut niet aan de film is af te lezen. De film is prachtig gefilmd, er wordt daarbij veel gebruikt gemaakt van close-ups om de emoties van de personages goed naar voren te laten komen. Ook doen er veel bekende acteurs belangeloos mee aan de film. Grote namen als Tom Jansen, Johnny Kraaijkamp jr, Hajo Bruins & Cindy Bell spelen o.a. een rol in de film. De hoofdrollen worden vertolkt door William Spaaij en Dieter Jansen.

Voor de start van de première had de zaal nog een live skype verbinding met Dieter Jansen in Amerika. Hij vertelde over zijn betrokkenheid bij de film en leidde het begin van de film in. De emoties tussen Dieter, William en Melvin waren mooi om te bemerken. De drie vrienden hebben dan ook een mooie film afgeleverd met een wrang thema. Een thema dat je aan het eind van de film aan het denken over de manier waarop wij in Nederland voor onze ouderen zorgen, vinden wij hen nog wel belangrijk?

De film is dinsdagavond nog te zien op het Nederlands Filmfestival. Er wordt nog gesproken over een eventuele grote bioscooprelease in Nederland.

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=8njoZGKpAQI

Cast:
Dieter Jansen, William Spaaij, Joep Onderdelinden, Johnny Kraaykamp jr., Tom Jansen, Hajo Bruins, Juud Doorman, Jessica Zeylmaker, Pamela Teves, Yvonne Valkenburg, Thomas Cammaert, Simon Zwiers

Verslag: Selina Stap