“Eén voor allen en allen voor één!” Wie kent hem niet? De wereldberoemde leus van drie onbevreesde musketiers is binnenkort weer luidkeels in het theater te horen, want in oktober en november maakt 3 Musketiers, de Musical een tour langs theaters in Oss, Waalwijk, Veghel, Veldhoven en Breda.

“3 Musketiers, de Musical stond hoog op mijn lijstje van stukken waarin ik graag een keer zou willen spelen,” vertel Bosschenaar Luc Vorselaars (25), die de hoofdrol van D’Artagnan vertolkt. “Die rol mogen spelen is echt een jongensdroom die in vervulling gaat. Ik vind het tof dat D’Artagnan alles aanvliegt omdat hij ervan overtuigd is dat hij het juiste doet, maar zichzelf daar soms ook in tegenkomt. Tijdens de voorstelling zie je dat hij van jonge boer opgroeit tot een volwassen en waardig musketier.”

De oorspronkelijk door Joop van den Ende uitgebrachte musical wordt opgevoerd door Het Brabants Muziek-Theater: een semiprofessioneel, reizend musicalgezelschap dat de afgelopen jaren in de grotere theaters in Brabant spraakmakende musicals als Evita, Aida en Jesus Christ Superstar op de planken bracht. Met haar laatste productie Titanic, de Musical werd Het Brabants Muziek-Theater zelfs uitgeroepen tot beste amateurgezelschap van Nederland, met awards voor beste musical drama en beste mannelijke hoofdrol. “In die productie speelde ik een eersteklaspassagier: sjieke diners, prachtige galajurken en een reis op stand,” vertelt Susan Mathijsen (29). “In 3 Musketiers, de Musical mag ik een hoer in Parijs spelen: de tegenstelling kan niet groter. Het is een geweldige uitdaging om in de huid te kruipen van een compleet ander personage. Het vernieuwde creatieve team vraagt het uiterste van ons, maar als groep groeien we iedere week. Zoveel talent op het toneel, dat mag niemand missen!”

Meeslepend avontuur in de 17eeeuw

Met 3 Musketiers, de Musical neemt het gezelschap je mee terug naar het begin van de 17e eeuw. De musical vertelt het romantische verhaal van de jonge D’Artagnan, die zijn ouders verlaat om carrière te maken aan het hof van Franse koning Louis de XIII. Onderweg naar het hof treft hij de lieftallige Constance, op wie hij op slag verliefd wordt. Ook ontmoet hij drie musketiers en samen met hen begint een groots en meeslepend avontuur. Met een triomfantelijk en tegelijkertijd diep triest einde is het een gevarieerde musical vol romantiek, actie, intriges en dramatiek. De door een live-orkest gespeelde muziek werd geschreven door het Nederlandse duo Bolland en Bolland, onder meer bekend van hits als Rock Me Amadeus en In The Army Now. Het Brabants Muziek-Theater heeft de rechten verkregen om de originele Nederlandse versie van 3 Musketiers, de Musical uit te breiden met enkele nummers uit de aangepaste Duitse versie.

Kwaliteit door opleiding

Hoewel het theatergezelschap al ruim 25 jaar op uitsluitend vrijwilligers draait en alle castleden onder de noemer ‘amateur’ vallen, staan de producties van Het Brabants Muziek-Theater de laatste jaren onder professionele leiding van een meervoudig conservatoriumgeschoold creatief team. Vocal coach Sofie Dirkx uit Tilburg tekent voor zangles, stemontwikkeling en articulatie, terwijl regisseuse Marion Rodie (Breda) haar jarenlange ervaring bij Het Brabants Muziek-Theater deelt met de voor deze productie nieuw aangetrokken Tilburgse regisseur André van Hest. Voorzitter Alexandra Peperkamp: “Een unieke combinatie van een nieuwe, frisse blik op theater maken en onze ervaren Marion, die precies weet wat een musical nodig heeft om die speciale BMT-schwung te krijgen waarmee we ons al jaren weten te onderscheiden in Brabant.” Het gehele product staat opnieuw onder begeleiding van drievoudig conservatorium afgestudeerd dirigent Sander Vredenborg (Tilburg), die naast de cast ook het tweeëntwintigkoppige live-orkest zal dirigeren.

Theatertour door Brabant

3 Musketiers, de Musical beleeft haar premièreweekend op zaterdag 6 en zondag 7 oktober in Theater De Lievekamp te Oss en tourt vervolgens langs verschillende Brabantse theaters: op zaterdag 27 oktober in Theater De Leest te Waalwijk, zaterdag 3 november in Theater De Blauwe Kei te Veghel, vrijdag 16 en zaterdag 17 november in Theater De Schalm te Veldhoven en afsluitend op vrijdag 30 november in Chassé Theater te Breda. De kaartverkoop is inmiddels geopend, tickets zijn te koop via de theaterkassa’s en meer informatie is te vinden op www.brabantsmuziektheater.nl