Jeugd Musical Groep 2-Stage is een begrip in het Noord-Brabantse Rosmalen en omgeving. 2-Stage heeft twee afdelingen: Stage-1 bestaat uit 40 spelers van groep 4 t/m 8 van de basisschool en Stage-2 heeft 40 leden van 12 tot ca. 20 jaar. Gisteravond vond in het Rosmalense Perron-3 de première plaats van de nieuwe Stage-2 productie: Our House.

Our House

Wie de puberteit beleefde in de tachtiger jaren, is opgegroeid met de heerlijke meezingnummers van de Britse band Madness die ska en pop samenbracht en wereldhit na wereldhit scoorde. Wat voor de jeugd destijds wellicht niet altijd duidelijk was (weet ondergetekende uit ervaring) is dat de bezongen onderwerpen vaak maatschappelijke issues behandelden zoals liefde, verantwoordelijkheid nemen voor je daden, opgroeien, aanpassen en wat de invloed is van familie en vrienden in jouw leven. Hoe deze zaken om je heen jou uiteindelijk vormen tot degene wie je bent.
Madness speelde ca. 20 jaar geleden met het idee om een mix van hun nummers samen te gieten in een musical en niet lang na de eeuwwisseling nam tekstschrijver Tim Firth het initiatief om deze musical daadwerkelijk te schrijven en verder vorm te geven. Het kreeg de naam ‘Our House’, één van de grootste Madness-songs.

Het verhaal

In deze Nederlandse productie is de locatie gewijzigd van Camden Town, Londen, naar Amsterdam Zuid-Oost. Joe Rossi (in de oorspronkelijke Londense West End-versie Joe Casey genaamd) zit middenin de puberteit en heeft nog geen idee welke richting hij in wil met zijn leven. Hij woont met zijn moeder in een huis in de Rossi-straat. Zijn vader is een aantal jaar geleden in de gevangenis beland, nooit meer teruggekomen naar huis en is inmiddels overleden. De Rossi-straat is aan het verloederen en projectontwikkelaars grijpen alle mogelijkheden om de oude bouw te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Als Joe op zijn 16e verjaardag samen met zijn vriendinnetje Sarah inbreekt bij een van deze nieuwbouwprojecten om zijn ouderlijk huis van een andere kant te laten zien, verschijnt plotseling de politie. En hier begint de tweestrijd van Joe: welke richting gaat hij op? Gaat hij net als zijn vader het slechte pad op en ontvlucht de politie, of neemt hij de verantwoordelijkheid voor zijn daad en laat zich door de politie in de boeien slaan? Op dit punt verschijnen twee verschillende Joe’s in de voorstelling: ‘the good guy’ Joe in witte kledij en ‘the bad guy’ Joe in bijpassende zwarte outfit. Het publiek ziet de twee verhaallijnen hoe de levens van Joe zouden kunnen verlopen als hij kiest om de goede of de foute richting in te gaan. De geest van Joe’s vader probeert hem de hele voorstelling te behoeden voor het maken van verkeerde beslissingen en is de verbinding tussen beide Joe’s. In beide levens nemen ook Sarah en zijn moeder een belangrijke plaats in om zijn leven verdere sturing te geven.

Aankleding

2-Stage is een amateurgezelschap maar heeft veel aandacht besteed aan de kledij van de cast. Razendsnel wisselt deze van garderobe achter de schermen en verschijnt haast elk nummer in andere kleding: van oude kapotte spijkerbroeken (“Baggy trousers”) naar glitterende Las Vegas-pakjes en van strenge rechtbankkostuums naar vrolijke feestoutfits, niets is te gek. On stage geven 3 huizen de straat aan die middels draaien of projectie van locatie wijzigen naar het Scheveningse Kurhaus, een nieuwbouwwoning of zelfs een achtbaan. Hoe? Dat moet je zelf maar gaan bekijken in de aankomende 3 voorstellingen op 8, 9 en 10 november in Perron-3 in Rosmalen (naast het NS-station).

De voorstelling wordt ondersteund door een uitstekende 7-koppige live band onder leiding van Jacques Noyons en zij spelen de sterren van de hemel vanaf het midden van het podium.

Iedereen heeft een talent

“Iedereen heeft een talent” is het motto van 2-Stage en dat kwam wederom in deze productie naar voren: de een heeft een heerlijke zangstem, de ander kan opzwepend dansen en de volgende is een uitstekend stemacteur. Een aantal van de castleden heeft zelfs alle drie deze talenten en het is dan ook niet gek dat we van voorzitter Onno Husson hoorden dat 2-Stage voor een aantal een springplank is om zich verder te ontwikkelen als musicalster bij bijvoorbeeld Codarts, Fontys of het ROC. Aangezien een aantal van de vorige groep deze stap recent heeft genomen, speelt men Our House met een relatief nieuwe cast. Tevens fluisterde Onno ons in dat ook de jonge kinderen van Stage-1 zich aan het voorbereiden zijn op een nieuwe productie: ‘De Blauwe Maansteen’, een voorstelling naar aanleiding van het boek van Tonke Dragt, welke in februari zal worden gelanceerd.

The creatives

Onno Husson – voorzitter 2-Stage

Monique Schapendonk – productieleiding

Eveline Jennikens – penningmeester

Mirjam Brukker – PR/Communicatie

Mary-Ann Schonk – dans en drama

Jacques Noyons – muziek en zang

Voorstellingen

Nog 3 stuks: vanavond 8 november en hierna nog op 9 en 10 november. De voorstellingen zijn nagenoeg uitverkocht maar wellicht is er nog een kaartje verkrijgbaar via https://www.perron-3.nl/

Verslag en foto’s: Monique Picocrie