Wegens het enorme succes van de Studio 100 spektakel-musical ’14-’18 besloten de creators een Engelstalige versie van de musical uit te voeren, bestemd voor buitenlandse inwoners van België en Nederland, zoals b.v. expats en mensen werkzaam binnen de diverse ambassades.

Gisteravond vond in de Nekkerhal in België hiervan de première plaats, deels gespeeld door Engelse acteurs die in Londen zijn gecast om in deze unieke voorstelling te mogen performen.

“Marvellous!”, “I’m impressed!”, “Flabbergasted by the story, location but especially the quality of music and actors!”, maar ook “Wunderbar!” en “Unglaublich!”. Zo maar wat kreten wat het internationale gezelschap gisteren slaakte nadat het lange eindapplaus een beetje was weggeëbt. Sommigen pinkten zelfs nog een verloren traantje weg; zij hadden de musical volledig in hun hart gesloten. Michael Diederich had er een flinke kluif aan om het gehele verhaal ( maar zeker ook de humor) te vertalen naar het Engels, maar is daarin met vlag en wimpel geslaagd! Het verhaal heeft in de Engelse taal niets aan haar kracht ingeboet.

14-18 engelstalig 11

Gasten die voorheen de Nederlandstalige versie reeds hadden mogen aanschouwen werden op de een of andere manier nóg meer gegrepen door het verhaal. Een bijzondere situatie eigenlijk, als je weet dat het verhaal zich afspeelt in België met in de hoofdrollen Belgische soldaten en hun Belgische thuisfront. De cast bestond gisteravond uit:

Rob Eyles Jan
Kayleigh McKnight Anna
Luke Hope DeDecker
Jonathan Broderick Kamiel
Danny Whitehead Fons
Bert Verbeke Albert
Dirk Bosschaert Generaal
Sarah Dungworth Céline
Lawrence Sheldon Deprez

… en een speciale vermelding voor de jongen die de jonge Albert vol verve op het toneel zette en met zijn gebaren, manier van spreken én zijn humor de zaal volledig op zijn hand kreeg.

Reeds eerder beschreven wij al de loop van het verhaal tijdens ons bezoek aan o.a. de perspresentatie en de Vlaamse première . Een nieuwe Engelstalige uitvoering staat nog niet in de planning, maar wellicht dat de mond-tot-mond reclame dusdanig gaat werken, dat de Engelse cast hiervoor weer kan worden opgetrommeld. Ook zij waren razend enthousiast over het verhaal en de vaart die het neemt gedurende de voorstelling, ondersteund door de fantastische muziek, de prachtige bewegende decorstukken die vele vormen aannamen, de achtergrond- en vloerprojecties, de echte paarden die in diverse scènes rondgaloppeerden en het geluid, het gebruik van licht, de haast reële ontploffingen en sfeerschepping middels reuk en sneeuw.

14-18 engelstalig 24

Er is reeds een aantal malen geschreven over de 150 meter lange bewegende tribune die je meeneemt diep de zaal in, zodat de gezichtsuitdrukkingen kunnen worden onderscheiden, of je vanaf een afstand laat kijken op een groot panorma waar op elke centimeter wel iets gebeurt. Het is een bijzonder fenomeen. Het bewegen gaat niet altijd volledig soepel (zoals in Soldaat van Oranje), maar je wordt als publiek dusdanig in het verhaal opgenomen, dat je er amper iets van merkt. En ja, het kraakt en piept een beetje, maar dit wordt keurig opgevangen door bewegingen op het toneel waar deze geluiden precies inpassen; denk hierbij b.v. aan het optakelen van een brug, waarbij ook gepiep en gekraak plaatsvindt. Wij hebben dit absoluut niet als storend ervaren, eerder als een zeer inventieve oplossing.

Inmiddels zijn er al meer dan 200.000 kaarten van deze musical verkocht. De Nederlandstalige voorstellingen vinden sowieso nog plaats tot en met eind juli a.s. en kaarten zijn verkrijgbaar via de website http://1418.nu/. Ons advies is: kies stoelen in de categorie A om het spektakel zo intens mogelijk te beleven! Het wordt niet voor niets een spektakel genoemd… en dat is het volledig; het blijft nog lang nasudderen in menig hoofd…

Verslag (en foto’s): Monique Picocrie, Gaby Lejeune en Greet Polleunis

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Lees ook:
Musical 14-18: Zij die sterven gaan, zingen voor u.
Spectaculaire preview van 14-18

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.