Vrijdag 5 september ging het theaterspektakel 14-18 wederom in première. Met een aantal nieuwe castleden werd begonnen aan de verlenging.

Het begin van de eerste wereldoorlog ligt honderd jaar achter ons, maar het verhaal is nog steeds actueel. Op een aantal plekken in de wereld bevinden jonge mannen en hun gezinnen zich nog steeds in oorlogssituatie. Wat is de verwoestende werking van een oorlog op een groep vrienden en op een man en een vrouw die door deze oorlog niet bij elkaar kunnen zijn? Wat is het effect van zo’n grote, alles verwoestende oorlogsmachine op gewone jonge mensen die eigenlijk niet weten waar ze in stappen?

verlenging 14-18-14

De cast heeft vijf weken vakantie gehad. In de tussentijd zijn nieuwe castleden ingewerkt. De rol van generaal werd gisteravond op indrukwekkende wijze gespeeld door Mike Verdrengh. Hij zal de rol van de generaal afwisselend spelen met Jo de Meyere. Céline, eerder gespeeld door Maaike Cafmeyer, werd mooi gespeeld door Jasmine Jaspers. Ook in het ensemble waren nieuwe gezichten te zien en wij herkenden een aantal (ex) studenten van Fontys en de Frank Sanders Akademie. Er zijn ook een aantal visuele aanpassingen gedaan waardoor de musical nog spectaculairder is geworden.

Verhaal
Onder de gemobiliseerde Belgische soldaten vinden we de boezemvrienden Jan, zijn jonge broer Kamiel, zijn bloedvriend Fons en macho avant la lettre Albert. Hoewel iedereen er aanvankelijk van overtuigd is dat de strijd kortstondig zal zijn, blijkt het conflict niet alleen veel langer te duren maar ook meedogenlozer te zijn dan ooit gedacht. De gruwel neemt toe. De oorlog eist meer en meer slachtoffers. Jan, die inmiddels vader is geworden, wil perse zijn zoon en zijn vrouw Anna zien. Albert verlangt naar zijn liefjes, Kamiel –doodsbang voor elke vorm van geweld- zoekt wanhopig een manier om aan de situatie te ontsnappen en Fons heeft inmiddels zijn oog laten vallen op de knappe verpleegster Celine. Wat volgt is een heroïsche strijd om te overleven. Een ultiem gevecht tegen het waanzinnige geweld en tegen het oorlogsapparaat.
Met als voornaamste wapen humor, hoop en bovenal: liefde en onvoorwaardelijke vriendschap.

verlenging 14-18-24

14-18 is nog steeds een bezoek waard. Kies dan wel voor kaarten in vak A omdat je dan helemaal wordt meegenomen in het verhaal. In de andere vakken zit je toch verder weg waardoor je genoodzaakt bent om de voorstelling op de tv-schermen te volgen.

Lees ook:

’14-’18… VIP: a Very Impressive Performance!

Musical 14-18: Zij die sterven gaan, zingen voor u.

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.