Anastasia was twee jaar lang op Broadway te zien en ook in Madrid en Stuttgart een groot succes. Vandaag was de perspresentatie in de Hermitage en werden de hoofdrolspelers gepresenteerd.

 

 

Deze musical heeft alles wat een musical moet hebben volgens Albert Verlinde. Grootse decors, prachtige kostuums, Led-wanden, twee draaischijven aan de zijkant van het toneel, een groot live orkest, een prachtig ballet en een mooie vertaling. Een voorstelling van allure waar verschillende generaties naar toe kunnen gaan, aldus Verlinde. Kortom, het rijke gevoel.

De musical is gebaseerd op de tekenfilm uit 1997 en ook door dezelfde makers gemaakt. Ze namen een aantal nummers als leidraad. Het is een eigentijdse versie geworden volgens regisseur Carlijn Brouwer. Er stonden ook een aantal poppen met daarop de kostuums zoals ze straks in Scheveningen te zien zullen zijn. Tessa Sunniva van Tol zong het nummer Zoektocht door de tijd ( Journey tot he past ).

De musical Anastasia vertelt het mysterieuze levensverhaal van Anastasia Romanov, de jongste dochter van de laatste Russische tsaar. De hoofdrol van ‘Anya’ zal worden vertolkt door Tessa Sunniva van Tol, die in Nederland eerder de hoofdrol speelde in de musical The Little Mermaid en de afgelopen jaren in Duitsland de rol van Jane in Tarzan mocht vertolken. Milan van Waardenburg wordt haar tegenspeler en zal de mannelijke hoofdrol van Dmitri gaan spelen. Een rol die hij momenteel al avond aan avond in de Duitse productie van ANASTASIA speelt. Gerrie van der Klei neemt de rol van Grootvorstin Maria voor haar rekening, Anastasia’s grootmoeder die in Parijs woont en hoopt daar ooit nog herenigd te worden met haar geliefde kleindochter Anastasia. René van Kooten keert met zijn rol als Gleb, een meedogenloze Sovjet-officier, terug naar het theater waar zijn carrière als musicalacteur ooit begon. Ellen Evers tekent voor de rol van Lily, de hofdame van de Grootvorstin en Ad Knippels speelt de rol van Vlad, de rechterhand van Dmitri die vanwege zijn relatie met Lily weet hoe hij een ontmoeting tussen Anya en de Grootvorstin kan regelen.

ANASTASIA

Weeskind Anya herinnert zich niets van vroeger en heeft geen idee wie ze is. Met een muziekdoosje als enige bagage gaat ze op zoek naar haar verleden. Een avontuur dat voert langs vorstelijke paleizen en door het romantische Parijs van 1920. Hoe kan het dat Anya sprekend lijkt op groothertogin Anastasia Romanov? Is ze écht de dochter van de vermoorde tsaar Nicolaas? Langzaam ontrafelt Anya haar geschiedenis, om te ontdekken wie ze werkelijk is.

Cast ANASTASIA

Tessa Sunniva van Tol speelde van 2012 tot 2013 de hoofdrol in de succesvolle musical The Little Mermaid in Nederland. In 2016 maakte Tessa haar debuut in Duitsland en speelde ze twee jaar lang de hoofdrol van Jane in de Disney musical Tarzan. Sinds november 2018 speelt Milan van Waardenburg de rol van Dmitri in de Duitse productie van ANASTASIA in Stuttgart. Daarvoor was hij, ook in Duitsland, te zien in Tanz der Vampire en Der Glöckner von Notredame. René van Kooten is bekend van vele hoofdrollen in onder meer Aida, Beauty and The Beast, Les Misérables en dit theaterseizoen speelt hij de rol van Che in Evita, waarvoor hij onlangs een Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol ontving. Gerrie van der Klei speelde hoofdrollen in musicals als Foxtrot, 42nd Street, Sonneveld, My Fair Lady, La Cage aux Folles en Annie. Ze is ook bekend van haar rol in de succesvolle TV-serie Moeder, ik wil bij de Revue. Won verschillende theaterprijzen, waaronder de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol in 42nd Street. Ellen Evers was vorig theaterseizoen te zien als Consuelo in On Your Feet!. Daarvoor speelde ze rollen in musicals als Ciske de Rat, The Sound of Music, The Full Monty en De Jantjes. Ad Knippels was te zien in hoofdrollen in onder andere Ciske de Rat, MAMMA MIA!, Love Story en The Sound of Music. In 2018 was hij te zien in de musical The Full Monty en in de reprise van The Bridges of Madison County.

ANASTASIA wereldwijd

ANASTASIA ging in 2017 in première op Broadway. De voorstelling werd gemaakt door een award-winnend creatief team van Broadway grootheden, waaronder Tony Award winnaars Terrence McNally (script), Stephen Flaherty (muziek) en Lynn Ahrens (liedteksten). Flaherty en Ahrens schreven in 1997 ook de muziek voor de geliefde tekenfilm ANASTASIA. In de musical zijn naast geheel nieuwe songs ook de grootste hits uit die tekenfilm opnieuw te horen, waaronder het voor een Oscar genomineerde ‘Journey to the Past’ en ‘Once upon a December’. Na twee succesvolle jaren met meer dan 800 voorstellingen wordt eind maart 2019 de laatste voorstelling van ANASTASIA op Broadway gespeeld. De musical blijft te zien in de Verenigde Staten in een grote tourversie langs meer dan 40 steden in de Verenigde Staten en Canada. De zeer succesvolle Spaanse productie van ANASTASIA ging in oktober 2018 in première in Madrid. De Duitse productie van ANASTASIA is sinds november 2018 te zien in Stuttgart en werd onlangs genomineerd als ‘Beste show van het jaar’ voor de Duitse Live Entertainment Awards. De Nederlandse productie gaat in september 2019 in première en er zijn concrete plannen voor producties van ANASTASIA in onder andere Korea, Japan, Mexico, Australië en Brazilië.

Meer informatie: www.anastasia.nl

Lees ook: Droomrol voor Milan van Waardenburg in Anastasia en René van Kooten en Gerrie van der Klei in Anastasia

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Video; Nicole van den Berg

Verslag en foto’s: Peggy de Haan