Premiere Man van La Mancha

Man van La Mancha is een van oorsprong Amerikaanse musical uit 1965 van Dale Wasserman, gebaseerd op de zeventiende-eeuwse roman van Cervantes: ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’. Het boek vertelt het inmiddels wereldberoemde verhaal over de tragikomische reisavonturen van een oude Spaanse edelman die denkt dat hij een dolende ridder is.

Voor de succesvolle musical schreef Joe Darion de liedteksten en Mitch Leigh de muziek. ‘The Impossible Dream’ behoort tot één van hun klassieke songs. Voor de nieuwe Nederlandse vertaling van Man van La Mancha tekent Coot van Doesburgh en de regie is in handen van Aike Dirkzwager. De voorstelling wordt begeleid door een live orkest onder leiding van Paul van Utrecht. De makers laten zich inspireren door de intieme en intense versie van Jacques Brel.

 

Peter Faber (Don Quichot) ziet hiermee een droomwens in vervulling gaan. In deze productie wordt hij geflankeerd door Marjolein Teepen (de imponerende finaliste uit ‘Op zoek naar Evita’) als Dulcinea, en door Frans Schraven als Sancho Panza.

 

Man van La Mancha gaat over de schrijver Miguel de Cervantes die door de Spaanse inquisitie wegens belastingfraude wordt opgesloten in een kerker. Medegevangen dagen Cervantes uit, om deel te nemen aan een geïmproviseerde rechtszitting met als inzet zijn meegebrachte bezittingen, inclusief het manuscript van zijn nieuwe boek over Don Quichot. Cervantes stemt toe, op voorwaarde dat hij zich mag verdedigen door een toneelstuk op te voeren waarin alle gevangenen een rol spelen. Cervantes kruipt in de huid van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is en zich Don Quichot van La Mancha noemt. Don Quichot is van plan, samen met zijn trouwe vriend Sancho Panza, de wereld te verbeteren. Bevangen door een levendige fantasie, ziet hij herbergen aan voor kastelen, windmolens voor reuzen en een meisje van lichte zeden voor zijn ideale vrouw Dulcinea.

De gevangenen laten zich meeslepen door het spel van Cervantes waarin droom en werkelijkheid elkaar kruisen. Als Cervantes ten slotte door de inquisitie wordt meegevoerd voor het echte proces, laat hij de gevangenen achter met het besef dat je het leven niet moet leven zoals het is, maar zoals het zou kunnen zijn.

Deze musical is al 40 jaar oud en heeft niet de snelheid van de musicals van deze tijd waarbij zelfs Les Miserables sneller is gemaakt om het publiek te amuseren. In deze musical wordt het verhaal uitgebreid verteld. Het accent ligt hier op het acteren en de zang van de cast.
De acteur pur sang, Peter Faber, neemt ons mee op reis als Don Quichot. Peter Faber heeft al eerder een in musical gespeeld, Peter Pan, met onder andere Vera Mann, maar het is niet zijn specialisme en dat merk je. Maar door zijn onverschrokkenheid weet hij toch te boeien. Zang is niet zijn sterkste kant maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn acteren.


Zang is wel een van de sterke kanten van Marjolein Teepen die de straathoer Aldonza speelt die op haar beurt de rol van Dulcinea speelt, de edele jonkvrouw. Dit is een wat verwarde edele jonkvrouw, voor wie Don Quichote ten strijde trekt. Dulcinea gelooft in het goede waarvoor ze uiteindelijk de prijs moet betalen. Ze speelt deze rol uitstekend en bewijst dat ze veel talent in huis heeft.


Frans Schraven speelt de meelevende Sancho Panza. De knecht van Don Quichote. Sancho Panza is vol bewondering voor zijn baas, Don Quichote en Frans Schraven zet deze rol met een komische noot mooi neer en is op zijn tijd zeer aandoenlijk.


Het talent Milan van Weelden valt op in twee rollen als Pastoor en Pedro. Deze indrukwekkende persoon zet deze twee rollen heel mooi neer. In de musical wereld is hij onbekend maar hij maakt in deze musical grote indruk. Hij studeert momenteel nog maar we kunnen veel van hem gaan verwachten.

Opvallend is dat het orkest meespeelt in deze musical zoals dat bij Cabaret ook het geval was. Iets wat een leuke invulling geeft en het mogelijk maakt met een kleine vast toch een goede bezetting op het toneel te krijgen.

Het decor is simpel maar doelmatig en geeft een goede sfeer neer van de gevangenis waar alles zich afspeelt.

De snelheid van deze musical ligt misschien niet zo hoog zoals bij de hedendaagse musical maar toch is deze musical het waard om te bezoeken.