Deux Voix: een mix en match met Jacques Brel en Stromae

Deux Voix; twee stemmen, die van Jacques Brel, de Franse chansonnier van toen, en van Stromae, de excentrieke zanger van nu. Deze stemmen zijn samen gebracht in een uniek theaterconcert.

Deux Voix 4

Katell Chevalier, bekend van het vorige seizoen van The Voice of Holland, brengt samen met Ton Snijders en Mathijs van Til het wereldberoemde repertoire van deze twee grootheden. Ton heeft zijn muzieksporen verdiend als toetsenist en componist van de Frank Boeijen groep en daarna als vaste pianist van Liesbeth List.

Mathijs van Til heeft zich tijdens zijn master Music Technology gespecialiseerd op het creatief gebruik van technologie binnen live performance. Zijn samenwerking met Katell is ontstaan tijdens de studietijd in Enschede.

Deux Voix 3

Mathijs zijn aandeel in het concert is van cruciale waarde. Op onnavolgbare wijze weet hij van elk nummer, door toevoeging van elektronische geluiden of door het gebruik van de samplemicrofoon (waarmee je ter plekke een deel opneemt en dat direct gebruikt in je performance) een aparte,  kunstige en lekker in het gehoor liggende versie te maken.

Maar ook Ton laat zijn veelzijdigheid zien. Buiten zijn piano- en keyboardspel bespeelt hij tevens de akoestische drum, gitaar en ook nog accordeon. Zijn samenspel met Mathijs zit in sommige nummers zo geniaal in elkaar dat de timing naadloos aan moet sluiten. Slechts een blik en een knik is afdoende om dit soepel te laten verlopen. Een goede mix dus, zo gezegd.

Deux Voix 20

Maar de match zit hem in Katell. Geboren Franse maar de laatste 11 jaar woonachtig in Nederland. Dat Frans haar moedertaal is horen we stiekem een beetje aan haar Nederlands. Met een kittig accent verteld Katell over de liederen van Brel en Stromae. Over de liefde, over kanker, over vriendschap, over de dood. Een anekdote, een voordracht, een duiding van het komende lied maakt van de avond een mooi verhaal. De chansons van Brel zijn vaak vertellend, doch door de inleidingen van Katell hoef je niet Franssprekend te zijn om het te kunnen volgen. Haar prachtige zang en volmaakte liedinterpretatie zorgen regelmatig voor kippenvelmomenten. Ook zij heeft haar muzikale aandeel door een grote pauk-drum te bespelen en een xylofoon. Naast de zang en muziek is ze ook nog een prachtige verschijning wat de performance compleet maakt.

Deux Voix 7

De klassiekers kent iedereen, en die komen ook zeker weten voorbij, maar door de nummers in een nieuw, ander jasje te steken is de hele avond verrassend en vliegt de tijd.

De hekkensluiter is uiteraard Katell’ s blind audition nummer 'Formidable' waarmee ze furore maakte in The Voice en om de zaal toch ook dansend en vrolijk naar huis te sturen krijgen we nog 'Alors on dance' als toegift.
Deux Voix, gebracht door drie artiesten pur sang; een mix en match die klopt.

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto's: Rob de Haan