Job Gosschalk legt zijn werk neer

De Nederlandse regisseur Job Gosschalk (De Marathon - De Musical en De Zevende Hemel) is in het verleden "over grenzen gegaan" in zijn omgang met acteurs. Hij heeft zijn werkzaamheden neergelegd. Dat stelt Gosschalk in een verklaring die werd gepubliceerd door Kemna Casting, waarvoor hij tot tien jaar geleden werkzaam was als casting-director.

De Marathon premiere 42kl

"De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs", zegt Gosschalk. "Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur."

"Er is bij mijn beste weten in deze situaties van speloefeningen nooit sprake geweest van fysiek contact. Mij bereiken ook allerlei wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen. Van die verhalen wil ik met grote stelligheid afstand nemen. Daar is absoluut geen sprake van geweest", aldus Gosschalk in de reactie.

De regisseur en voormalig casting-director benadrukt dat zijn (oud-)collega's bij Kemna Casting en bij Kemna & Zonen nooit op de hoogte zijn geweest van zijn gedrag.

Vermeende slachtoffers
In gesprek met Nieuwe Revu vertelt acteur Etienne Poeder, die in 2005 de hoofdrol had in de musical The Lion King, dat hij in zijn ondergoed voor de casting-director moest staan zingen. "Hij vertelde me dat ik dat gewoon moest kunnen, ook als hij ter plekke zou gaan staan masturberen."

Een anonieme acteur zegt tegen het blad dat hij bij Gosschalk thuis auditie moest doen. "Hij kwam voor me staan en greep zonder pardon mijn geslachtsdelen vast. Als ik hem niet gestopt had, was het daar absoluut niet bij gebleven. Bovendien heb ik het vermoeden gedrogeerd te zijn met een middeltje in mijn wijn. Ik ben bekend met de effecten van drugs en zo voelde dit ook."

Tv- en reclameacteur Johannes, die zonder achternaam wordt geciteerd, zegt dat hij twintig jaar geleden door Gosschalk werd gedwongen zichzelf te bevredigen. "Waarbij hij het na een paar minuten van me zou overnemen. Anders zou ik de rol waar ik op aasde niet krijgen."

Niet getolereerd
Kemna zegt in een reactie dat grensoverschrijdend gedrag "op geen enkele manier" wordt getolereerd binnen de organisatie. "Wij doen er daarom alles aan om dergelijk gedrag te voorkomen en nemen waar nodig maatregelen." Zo is Wies Daamen aangesteld als vertrouwenspersoon tot wie acteurs en actrices zich kunnen wenden.

De 50-jarige Gosschalk is onder meer theaterregisseur van de succesvolle musical De Marathon. Als producent was hij betrokken bij de film Alles is Liefde en als regisseur bij de 't Schaep-series.

Gosschalk werkt momenteel aan een film gebaseerd op All You Need Is Love. Wat er met die film gaat gebeuren is niet bekend. Ook is nog onduidelijk of All Stars de Musical, waar Gosschalk samen met Thomas Acda aan werkt, nog gemaakt zal worden.

De tournee van de musical De Marathon wordt afgemaakt. ''De Marathon is na ruim een jaar een geoliede machine", aldus een woordvoerder van het Luxor. ''We zien geen reden om de voorstelling te staken na de verklaring van Job."

Door: NU.nl/ANP