Buurman en Buurman; wederom alles naar de gallemiezen!

“YEAHHH!!!” Deze kreet denderde mijn oren binnen nadat ik mijn neefje van 6 uitnodigde om met me mee te gaan naar de première van de nieuwste Buurman en Buurman-show in het theater. Hij was nog nooit in het theater geweest en ik introduceerde hem heel graag in dit stuk cultuur. In theater De Veste in Delft vond vandaag de première plaats van deze nieuwe voorstelling.

Buurman en Buurman 16

Een beetje zenuwachtig aan mijn hand liepen mijn neefje en ik richting theater. Plots een enthousiaste kreet: “Daar! Daar zie ik een foto! Hier moeten we zijn!” Hoe kan het toch dat deze twee Tsjecho-Slowaakse karakters zo’n enorme impact hebben op zowel mijn neefje als al die andere kinderen die een beetje gespannen op de rode loper het theater betraden? We zouden er snel achter komen...

Het theater was erg leuk aangekleed voor de talloze aanwezige jeugd. Eenieder kreeg een badge om, waarop de naam werd genoteerd als zijnde “ was bij de première”. Trots droegen kinderen dit embleem en liepen vol verwachting verder de foyer in. Een etagère vol vrolijk gekleurde bekers ranja wachtte hen op. Overal waar je keek waren ballonnen. De stand met Buurman en Buurman merchandising trok al snel het oog en vele vaders en moeders trokken de portemonnee om de leuke poppen te bemachtigen voor hun spruit. Even verder werden kinderen geschminkt of konden een mooie kleurplaat maken. Ze verveelden zich geen minuut!

Buurman en Buurman 40

Om kwart voor twee werd het tijd om de zaal te betreden. Vele stoelverhogingen werden verzameld om het jonge publiek een zo goed mogelijk uitzicht te geven op het podium. Eindelijk begon het dan: de deuren gingen dicht, de spots richting podium gingen aan, het licht in de zaal dimde... En ineens stonden ze daar dan: de ‘echte’ Buurman Pat (met gele trui en blauwe baret) en Buurman Mat (met rode trui en wit/blauwe muts)! De sfeer zat er al gelijk in toen een lief stemmetje uit het publiek riep: “Halloooooo Buurman en Buurman!” Het bleek het startsein te zijn voor de overige kinderen om beide heren ook luidkeels te begroeten. De sfeer zat er al gelijk in!

Een doldwaze voorstelling begon, waarin uiteraard van alles mis ging, maar ook weer door de twee klussers werd opgelost. Mollen die in de tuin verschenen, maar ook onder hun huis! Het huis wat begon te verzakken en niet meer rechtop kon worden getild. Elektriciteit die hierdoor niet meer werkte en de heren hierdoor geen lekker kippetje meer konden verwarmen. Hier moest iets op gevonden worden, maar Buurman en Buurman zouden Buurman en Buurman niet zijn om hiervoor hilarische oplossingen te bedenken én uit te voeren.

Buurman en Buurman 41

De lachbuien van de kinderen daverden door de zaal en je zag ze volop genieten van de maffe spektakels op het podium. Ook werd de hulp van een paar van hen ingeroepen, waardoor er een leuke interactie ontstond tussen de klussers en het publiek. Op de talloze liedjes zag je de kinderen wiebelen op hun stoel, vooral het mollenlied was een groot succes! Het roepen en klappen van de jeugd werkte aanstekelijk op de aanwezige volwassenen. Na een uur aan hun stoel geplakt te hebben gezeten kwam het einde van de show, waarbij de buurmannen even de zaal inliepen en kinderen hen persoonlijk een hand konden geven. Binnen no time stonden de kinderen in een rij, het bewijs dat er wederom een prima show is neergezet voor hen.

Moe maar voldaan liep iedereen de zaal weer uit en wederom was hier een feestje, deze keer in de vorm van een kinder-DJ met dansende kinderen, een ballonnenclown, er werden chips in friteszakjes uitgedeeld en weer stond er ranja klaar. De meest schorre keeltjes konden dit verfrissende drankje wel gebruiken en vonden dit een heerlijke afsluiting van een enerverende middag bij deze leuke voorstelling.

Buurman en Buurman 60

Wilt u uw kind ook laten kennismaken met de ‘echte’ Buurman en Buurman met hun creatieve oplossingen voor (vaak zelf gecreërde) problemen, kijk dan snel naar de speellijst, want het gezelschap trekt Nederland en België door.

Met hartelijke dank aan het leuke spel van Casper Gimbrère en Iwan Dam en de immer vriendelijke taalvirtuoos Ivo de Wijs die zorgde voor de teksten van de liedjes en daardoor de Nederlandse taal extra kleur blijft geven.

Script: Jelle Kuiper
Liedteksten: Ivo de Wijs
Muziek: Erik de Reus
Regie: Bruun Kuijt
Decorontwerp: Ascon de Nijs
Kostuumontwerp: Joost van Wijmen
Licht en Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Producenten: Matthijs Bongertman en Jelle Kuiper

Speellijst http://www.buurmantheater.nl/tickets/

Verslag en foto’s: Monique Picocrie

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage