Vertel de verhalen! De Sprookjessprokkelaar, het premièreverhaal... 

Wie had kunnen denken dat toen in september 2013 tijdens de week van het analfabetisme prinses Laurentien en Paul van Loon elkaar ontmoetten er vier jaar later een musical in première zou gaan met het verhaal dat zij samen geschreven hebben.

DSC 0146

Het boek De Sprookjessprokkelaar is het resultaat van een samenwerking van de Efteling met Stichting lezen en schrijven, opgericht door de prinses om laagletterigheid te bestrijden. Eftelingontwerper Alessio Castellani zorgde voor de illustraties. Aan Allard Blom de eer er een script met liedteksten van te maken. Rene Merkelbach boog zich over de muziek en Daan Wijnands mocht de choreografie leiden. Niet de minste namen dus.
Dit alles onder de bezielende regie van Mark van Haasteren, die zijn sporen zeker al verdiend heeft als bevlogen theatermaker, kindercasting en -regisseur bij verschillende producties waarvan velen voor de Efteling. Ook is Mark zelf auteur, te weten van het boek 'help! Ik (mijn kind) wil beroemd worden' die hij in samenwerking met Madelief Blanken heeft geschreven.

Terug naar De Sprookjessprokkelaar. Het verhaal gaat over Sterre, een meisje dat sinds de dood van haar moeder bij haar grootvader woont, buiten het dorp vlakbij het bos. Sterre mist haar vriendjes in het dorp, heeft maar één kapot gelezen boek en dreigt te vereenzamen. Opa stelt voor dat ze een bezoek brengt aan de Sprookjesbibliotheek in het nabijgelegen kasteel Libersteyn, waar vroeger de graaf Stanislav woonde. Op zoek naar de bibliotheek komt Sterre allerlei sprookjesfiguren tegen maar ook een mysterieus figuur, de "Sprookjessprokkelaar": een oude man met een wandelende tak op zijn schouder. Hij vertelt haar dat de boeken uit de sprookjesbibliotheek niet voor haar alleen zijn. 'Vertel de verhalen' is zijn opdracht aan haar.

DSC 0173

Met haar nieuw opgedane verhalen trekt ze naar het dorp en wordt een populaire voorlezer onder de dorpsjeugd. Dit tot ergernis van Stijn, een verwende jongen die bij zijn alleenstaande moeder woont. Zijn moeder vindt verhalen maar niks. Ze blijkt, zonder dat hij het weet, een heks te zijn en betovert de boeken uit de sprookjesbibliotheek. Dan blijkt opa Anders ook toverkracht te bezitten en geeft Stijn takken voor in het vuur die verhalen bevatten. Eén verhaal gaat over zijn vader, graaf Stanislav, die uitlegt dat hij hen niet moedwillig had verlaten, maar gewoon pech had gehad op één van zijn reizen. Is dit genoeg om de heks tot inkeer te brengen en de vloek weer op te heffen? Dat mag u zelf gaan bekijken in het Eftelingtheater.

Leuke funfact is dat er per speeldag 10 grootouders en hun kleinkind eenmalig hun opwachting maken in de voorstelling. Zij mogen een aantal keren ten tonele verschijnen en je ziet dat daar ook echt van genoten wordt.
Ook de kinderen worden afgewisseld. Vandaag speelde Noa Zwan de première als Sterre, maar Lilo en Gioia mogen ook al snel.

DSC 0180

Sterre was overigens niet zenuwachtig vertelt ze ons. 'Nee ik vond het niet eng ofzo, had wel veel adrenaline', iets dat logisch is als je staat te stralen en de ster van de show bent. Nog iemand die opvalt is Dieter Spileers. Als Graaf Stanislav maakt hij indruk met zijn solo, 'vertel de verhalen' maar in zijn andere rollen is Dieter even opvallend. Op een bepaald moment switch hij elke scene van type en dat doet hij met zeer veel overtuigingskracht. 'Ja dat is hard werken', verzucht hij dan ook. 'Maar zo leuk om te doen.'

Nieuw in de Eftelingproducties is de toevoeging van acrobatiek en projectie. Daarnaast wordt het podium volledig gebruikt en, zoals we het kennen van de Eftelingproducties, ook de zaal wordt niet geschuwd. Mark van Haasteren (regisseur) geeft aan dat dat ook heel goed kan in het Eftelingtheater. 'We repeteren al in het theater en dat is een groot voordeel. We hoeven niet van een repetitieruimte opnieuw uit te meten. Alles staat er al en daar kunnen we goed mee oefenen.'

DSC 0187

En dat was te zien want het is een en al spektakel. Hoewel te boek staande als kindervoorstelling is dit zeker ook voor de net iets oudere theaterliefhebbers een must-see. Zeer aan te raden om na een dagje pretpark nog even deze voorstelling mee te pakken. En weet: de magie leeft voort als je de verhalen blijft vertellen! De Sprookjessprokkelaar is te zien tot en met maart 2018 in Het Eftelingtheater in Kaatsheuvel.
Voor tickets en meer info: www.efteling.com

Verslag en foto's: Mariska Steenbergen
Video (volgt): Patrick van den Dorpel

Klik hier voor de foto's