Wie was de vrouw achter Nederlands meest geliefde schrijfster?

In deze biografische musical blikt Annie M.G. Schmidt samen met haar zoon Flip terug op haar boeiende leven vol hoogte- en dieptepunten. Het meisje dat een eenzame jeugd beleefde en uitgroeide tot de meest geliefde schrijfster van Nederland. Zij is ons collectief geheugen, zegt Albert Verlinde tijdens de opening van de persconferentie in Parkschouwburg in Hoorn. Als je ergens angst voor hebt, dan heeft Annie er al eens een lied over geschreven.

PA6A2924

William Spaaij speelt in deze musical Flip, de zoon van Annie. Hij vindt een koffer met brieven van zijn vader en moeder. Tijdens het lezen vraagt hij zichzelf af, wie hij eigenlijk is, maar bovenal wie eigenlijk zijn moeder werkelijk is. Een zoektocht, waarbij het vooral gaat over een moeder-zoon relatie. Een universeel gegeven, dat iedereen zal aanspreken en waarbij William veel vrijheid van Paul Eenens (regie) heeft gekregen om zijn personage verder uit te werken.

Wim van den Driessche vervult zowel de rol van de vader van Annie, als ook haar man. Gestalte geven aan deze twee verschillende rollen was voor hem geen zoektocht. De prachtige scenes die hij mag spelen, zijn cadeautjes geschonken door Dick van den Heuvel (script). Daardoor heeft hij niet zijn toevlucht hoeven nemen in het spelen van typetjes. Zijn verschillende karakters zijn gewoon organisch vanuit de tekst ontstaan.

PA6A3014

Dit geldt ook voor de choreografieën in deze musical van Stanley Burleson. Er ontstaan al beelden in zijn hoofd, wanneer hij naar opnames van de cast luistert. Die vertaalt hij dan naar dans, waarvan we al een stukje te zien kregen tijdens deze repetitie. De jazz dansstijl van Fosse is duidelijk zichtbaar en dat is ook niet zo gek geeft Stanley aan. "Dat is wat in mij huist!"
De teksten van Annie zijn pure kleinkunst en deze stijl ondersteunt dat heel goed en voelt tegelijkertijd aan als een verrassend frisse combinatie.

PA6A3009

Voor Marjolijn Touw was het spelen van een moederrol niet een verrassing, want dat heeft ze in het verleden al meermaals succesvol gedaan. Maar speelde ze eerder een kreng of een bemoeizuchtige vrouw, in dit geval handelt ze vooral uit liefde. Een monumentale moeder; dominant, zich heel bewust van haar positie als vrouw van een dominee, maar ook van de talenten van haar dochter. Een prachtige rol, waar Marjolijn dan ook zeer verguld mee is. Bannink en Schmidt zijn nu eenmaal de grootse musical iconen uit de Nederlandse geschiedenis en dat zij mee kan helpen het erfgoed van deze twee door te geven, beschouwt ze als een grote eer. Een gevoel dat leeft bij iedereen binnen Stage Entertainment en dat zie je nu al terug tijdens de presentatie. Het aanwezige publiek reageert enthousiast op de prachtige vertolking van "Dansen op de vulkaan" met Simone Kleinsma in de hoofdrol. Waarbij ook het ingenieuze decor niet onvermeld mag blijven.

PA6A3024

Was getekend, Annie M.G. Schmidt belooft de biografische musical van het seizoen te worden. Een reizende musical, waarover Verlinde nog zegt: "Het voordeel is dat je deze show dicht bij huis kunt gaan zien, maar het nadeel is dat hij na een paar dagen al weer weg is" Dus mis hem niet!

Voor meer informatie klik je hier!!

Verslag: Ineke de Geus
Foto's: Marit Lemmens