Geknipt en geschoren; aftrap landelijke tour Sweeney Todd een feit.

Kent u dat gevoel? Dat er een productie maar drie maanden speelt, je het voornemen had heen te gaan en dan ineens te laat bent? Dat zal een behoorlijk aantal musicalliefhebbers overkomen zijn met de Opus One productie Sweeney Todd. Vorig jaar een zeer succesvolle run in het Zonnehuis in Amsterdam maar na drie maanden alweer afgelopen.

DSC 0026


Goed nieuws voor een ieder die het gemist heeft, of diegene die graag nog eens heen zou gaan: gisteren was de start van een landelijke tour. De aftrap is in het DeLamar theater in Amsterdam en de tour zal eindigen op 11-11-2017 in Oss.

Sweeney Todd werd bij het grote publiek bekend door de film met Johnny Depp als de barbier en Helena Bonham Carter als mevrouw Lovett. In de (Nederlandse) musical zijn deze rollen voor René van Kooten en Vera Mann.

DSC 0051 DSC 0052

Het verhaal gaat over de onterecht veroordeelde barbier Sweeney Todd (René van Kooten) op zoek naar wraak en zijn buurvrouw mevrouw Lovett (Vera Mann), de eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel. In hun opmerkelijke samenwerking vullen ze elkaar perfect aan: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen tot smakelijke pasteitjes. De moordlust van Sweeney richt zich echter op één bepaald doel; het vermoorden van de rechter Turpin (Roberto de Groot) en het terugvinden van zijn dochter Joanna (Michelle van de Ven).

Sweeney Todd is op alle fronten een echt Sondheimstuk en daar moet je van houden. Er is weinig dialoog, de muziek geniaal in elkaar gezet. Complimenten dan ook aan het orkest die zo goed als geen rust hebben tijdens het stuk en een fantastische sound neer zetten. Sommige delen binnen het (gezongen) verhaal zijn qua zang zeer ingewikkeld en vergt behoorlijke vocale inzet. Hoewel soms iets ingeboekt op verstaanbaarheid ging dit de cast uitstekend af. Vooral Marjolein Teepen valt met haar enorm hoog bereik qua stem op.

DSC 0035
Maar ook de 25-jarige Jeroen C. Molenaar blijft niet ongezien. Hij speelt de zeebonk die valt voor de mooie Joanna en hun ontmoetingsduet is echt een lust voor het oor. We zouden haast willen zeggen dat 'uiteraard' René en Vera subliem zijn in hun vertolking van de gekwelde barbier en de wat simpele doch liefdevolle buurvrouw zonder ze daarmee tekort te willen doen voor hun prestatie. Mitch Wolterink, het hulpje van mevrouw Lovett zorgt voor de plottwist aan het einde maar bouwt dit binnen zijn spel de hele voorstelling op. Mooi om te zien hoe de 'waanzin' bij hem toeneemt gedurende het verhaal. Hoewel de cast vandaag na slechts twee dagen monteren stond te spelen, laten ze zien dat ze klaar zijn voor een volgende succesvolle run in het land. En degene die twijfelen of het thrillerelement niet te heftig is hoeven zich geen zorgen te maken, hoewel de mannelijke bezoekers zich vooraf maar beter even kunnen scheren, gewoon voor de zekerheid.

Tickets en info te vinden op www.opusone.nl
Foto's van het slotapplaus en het persmoment vind je op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/musicalsites.nl/