Einmal Tarzan, immer Tarzan

Het is alweer tien jaar geleden, dat wij in Nederland voor het eerst de musical Tarzan hebben kunnen zien; acht jaar geleden hebben we afscheid genomen van deze prachtige productie.

Anton Zetterholm 2

Precies daartussen in, negen jaar geleden, begon in Duitsland het Tarzanbloed door de aderen van Anton Zetterholm te stromen. Hij werd, net als Ron Link in Nederland, in een televisieshow gekozen om deze rol op zich te nemen en heeft toen anderhalf jaar lang aan lianen geslingerd in het theater in Hamburg. Op 9 mei 2010 heeft hij afscheid van zijn rol moeten nemen. Als allereerste Tarzan van Duitsland gaf hij het stokje over aan vele andere Tarzans.

Tot 9 augustus 2017, de dag dat hij terug kwam in het theater om de rol, waarin hij voor alle navolgende Tarzans een voorbeeld was, weer op zich te nemen. Dit keer niet in zijn vertrouwde theater in Hamburg, maar in Das Metronom Theater in Oberhausen. Dit is een theater dat vele kansen biedt. Het heeft niet alleen een enorme hoogte, maar ook een enorme breedte, waardoor er 360 graden om je heen van alles gebeurt. Apen slingeren in een noodvaart alle kanten op, komen uit het plafond, uit muren en als je niet uit kijkt komen ze ook onder je stoel vandaan en ze rennen ontembaar door de hele zaal. Ook Tarzan slingert van voor naar achter en van achter naar voor en mooie bloemen en jungledieren dansen in de zaal en op het podium vrolijk mee op het ritme van de muziek. Naast beide kanten van het podium was een decoruitbreiding, waardoor de zaal zich nog meer in de jungle bevindt. Deze decorstukken zijn groter dan in de Nederlandse versie het geval was.

Prio 2 TAR OB Szenenmotiv springende Affen

De cast had er duidelijk zin in om Anton weer in de groep op te nemen. Met onvoorstelbaar spelniveau, krachtige stemmen en veel overtuiging speelden ze de hele show door, die wel tweeënhalf uur duurt. Een opvallende verschijning is Sabrina Weckerlin, die de rol van Kala, de aap die Tarzan opvoedt, kwetsbaar neerzet. Bij haar solo rees bij meerdere mensen het kippenvel van teen tot kruin. En daar waar Massimiliano Pironti (Terk) en Japheth Myers (Porter) vaak de lachers op de hand had, daar kreeg Patrick Imhof een boegeroep vanuit de zaal, omdat hij zijn slechte karakter zo overtuigend neerzette.

Disneys Musical TARZAN 4

Anton voelde zich duidelijk weer heel vrij in de groep en bij zijn solo’s trok hij dusdanig zijn strot open, dat geluid haast in Nederland te horen moest zijn geweest. Toch was zijn rol nog niet half zo compleet geweest als degene, die hem door zijn tweede première heeft heen geloodst, er niet was geweest, namelijk niemand minder dan de Nederlandse Jane: Tessa Sunniva van Tol. De hoeveelheid Duitse lappen tekst die ze achteloos als ratelende Jane uit haar mouw schudde, haar timing, haar professionele spel, alles was van fenomenaal niveau. Een objectieve Duitser zou deze woorden over haar ook beslist durven herhalen.

Al met al dus een geweldige productie, die in Duitsland niet voor niets al bijna 9 jaar draait. Tessa is daar nog zeker een jaar te zien. De moeite waard een dagje Oberhausen hieraan te wagen!

Meer informatie op: https://www.stage-entertainment.de/musicals-shows/oberhausen/disneys-musical-tarzan/show/disneys-musical-tarzan-oberhausen.html

Verslag: Jenny Evendijk
Video: Rob de Haan
Foto's: Stage Entertainment Duitsland