Musicalcamp slaat zijn tenten weer op

Voor de achtste keer slaat MusicalCamp zijn tenten op. Dit keer weer in Bladel en ook nu straalde het enthousiasme ons tegemoet. Het weer werkte mee dus er werd voornamelijk buiten gewerkt. Onder leiding van o.a. Marcel Visscher, Lisse Knaapen, Joost de Jong, Daan Smits, Syd Horster en Pieter van Boort werd er gewerkt aan ensemblezang, dans, staging, liedinterpretatie en spel. Gastcollege’s waren er van o.a. Vajen van den Bosch en Alberto ten Doest.

Musicalcamp 2017 9

Moedig ging hoofdorganisator Marc Ramaekers met dertig enthousiaste deelnemers acht jaar geleden voor het eerst op kamp waarin lessen werden gegeven over het musicalvak. Dit goede initiatief tot drie verschillende kampen ( Musicalcamp, Muziektheatercamp en Dancebootcamp ) gedurende drie weken. En ook dit jaar waren er weer deelnemers die maar liefst drie weken naar het kamp kwamen.

Verschillende deelnemers combineerden de verschillende kampen, maar er was ook een deelnemer die drie weken het Musicalcamp volgde. Musicalcamp is al 8 jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse musicalwereld. Het is een kamp waar iedereen dezelfde hobby deelt en waar iedereen welkom is. Jong of oud, ervaren of onervaren, iedereen wordt in de gezellige sfeer meegezogen en wordt begeleid in kleine groepjes op eigen niveau, tempo en leeftijd.

Musicalcamp 2017 26

Elke kampweek kwam Vajen van den Bosch een dag langs waarin ze in collegevorm met de studenten gaat zitten. Tijdens haar college gaat het over de musicalwereld. Waar liep ze zelf tegenaan? Wat zijn de hindernissen in het vak en hoe ga je om met de spanningen? Leerlingen kregen uitgebreid de kans om in gesprek te gaan.

Er zijn drie groepen: kids ( 8 t/m 12 jaar ), jongeren ( 13 t/m 17 jaar ) en volwassenen. Die groepen zijn dan weer verder verdeeld zodat de groepen niet te groot worden. De klassen worden ingedeeld op basis van leeftijd en ervaring. Iedereen is welkom van amateur tot studenten van theateropleidingen. Het hoge niveau van de lessen heeft erin geresulteerd dat zelfs tweedejaars conservatoriumstudenten nog steeds terugkomen op kamp. Ook lopen er diverse leerlingen rond die al in meerdere professionele producties hebben gewerkt. Door de klassenindeling op niveau wordt gezorgd dat je in je eigen tempo kan werken.

Musicalcamp 2017 7

Tijdens MusicalCamp krijg je les in verschillende theaterdisciplines. Afhankelijk van je leeftijdsgroep krijg je meer of minder lesuren. Naast het basis vakkenpakket kies je een themarichting. Binnen deze richting ga je, met anderen die ditzelfde thema kiezen, een korte voorstelling maken. Op deze manier kies je dus zelf voor een richting waar je je meer in wilt specialiseren. De thema’s zijn: dans, kleinkunst, toneel en musical. Het is absoluut geen luierkamp. Er wordt vanaf 8.30 t/m 19.00 uur hard gewerkt in blokken van vijf kwartier en ook ’s avonds is er voldoende vertier. Uiteraard is een zomerkamp geen zomerkamp zonder een gezonde dosis kampvuren, marsmallows, lachen en uiteraard een spooktocht. Ontspanning bij inspanning. Toch is iedereen na een week totaal afgedraaid en laat het drukke programma zijn sporen na bij thuiskomst als de deelnemers uitgeput thuis in bed stappen en tot laat in de ochtend uitslapen. Geen probleem vertellen de jeugdige gasten van dit Musicalcamp. De sfeer is goed en het is heel gezellig. Dan heb je dat er wel voor over.

Musicalcamp 2017 11

De jongste deelnemers slapen in zomerkamptenten. Deze tenten staan gegroepeerd bij elkaar en bieden elk de ruimte aan maximaal vier personen, verdeeld over twee slaapcabines. Bij extreem weer slapen de kinderen in de leslokalen. De jongeren slapen binnen. Er is een speciaal jongeren gebouw met slaapzalen met vier tot twaalf bedden. Volwassen deelnemers hebben de meeste luxe. Ze slapen in het volwassenen gebouw in kamers voor zes tot twaalf personen. Deze kamers beschikken over een eigen badkamer en in veel gevallen ook een zithoek en keukenblok.

Musicalcamp 2017 17

Enthousiast geworden? Volgend jaar kan je kiezen uit: Musicalcamp, Dancebootcamp, Muziektheatercamp en Vocal Masterclass. Kijk voor meer informatie op http://musicalcamp.nl/theaterproducties/

Voor de fotoreportage klikt u hier.