Een kijkje in de keuken bij Urinetown

Vandaag namen we een kijkje in de Brasa Dance Studio’s in Amsterdam waar dinsdag de repetities gestart zijn van Urinetown de Musical. 

Urinetown repetitie 34

Urinetown is een van oorsprong Amerikaanse, satirische komische musical uit 2001 met liedteksten van Mark Hollmann en Greg Kotis, muziek van Mark Hollmann en scenario van Greg Kotis. Naast de komische uitwerking van het scenario en de liedjes bevat de musical talloze verwijzingen naar bestaande musicals, zoals Chicago, West Side Story en vooral Les Misérables. Het oorspronkelijke idee voor deze musical is ontstaan toen Greg Kotis als student in de jaren 90 door Europa trok en merkte dat het in Europa gebruikelijk is om te betalen voor het gebruik van openbare toiletten. In 2009 was de musical voor het eerst te zien in Nederland in M-Lab in Amsterdam.

In twee studio's wordt hard gewerkt. Het grootse decor wordt in Hamburg gemaakt, maar omdat er met een draaischijf wordt gewerkt, is er een tijdelijk decor zodat er goed gerepeteerd kan worden. In de andere studio vinden de zangrepetities plaats. Nu nog met alleen keyboard begeleiding, maar straks in het theater met een band. Ondanks dat er pas drie echte repetitiedagen op zitten, klonk het nu al goed.

Urinetown repetitie 20

Verhaal
Urinetown vertelt het absurde verhaal van een grauw stadje waar water schaars is. Privé-toiletten zijn verboden en het boosaardige bedrijf dat de wc's uitbaat, floreert door torenhoge toegangsprijzen te vragen. Bobbie Goud heeft er genoeg van en spoort het volk aan tot opstand. Maar de situatie wordt ingewikkeld als hij verliefd wordt op Lot, de dochter van de toilettenbeheerder. Urinetown is een verhaal over hebzucht, corruptie, liefde en revolutie. Het thema is weliswaar plassen, maar het handelt over alledaagse zaken die ons allemaal raken.

Urinetown repetitie 37

Urinetown van Joint Venture Producties wordt geen kopie van de eerdere versies, want we zullen een wat duistere versie gaan zien wat ook wordt benadrukt door het decor ( wat op de foto's die we te zien kregen er indrukwekkend uit zag ). Joint Venture Productions is ontstaan vanuit een gezamenlijke passie voor theater. Zij zijn trots op het vak en hebben het lef om het anders te doen. Met een team van gedreven en ambitieuze mensen ontwikkelen zij unieke theaterconcepten waarbij creativiteit, kwaliteit en samenwerking centraal staan. Zij zijn altijd bezig met het ontdekken en ontwikkelen van (jong) professioneel theatertalent. Talent is cruciaal voor de vernieuwing en de bevordering van de podiumkunsten in Nederland. Iedereen verdient de kans om zijn of haar creatieve talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zowel voor als achter de schermen. Door op diverse gebieden nauw samen te werken met professionals, zijn zij in staat om talent te ontdekken en hen naar een hoger niveau te begeleiden.

Urinetown repetitie 18

De nieuwe producent kon voor de cast kiezen uit ruim 320 auditanten. Uiteindelijk is er na een aantal repetitierondes gekozen voor  Linda Wagenmakers, Filip Bolluyt, Simon Zwiers, Loïs van der Ven, Jeffrey Italiaander, Lotte Vugts, Saskia Schäfer, Jasper Kerkhof, Stephanie van Rooijen, Carlo Kip, Naomi Walschot, Guus Voogt en Britt van Schie. De voorstelling gaat op 23 september in premieré in Schouwburg Amstelveen. Voor meer informatie kikjkt u op: http://www.jointventureproductions.nl/producties/urinetown/ Wacht niet te lang met reserveren, want de voorstelling speelt maar twee maanden. 

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Komende week volgt een tweede reportage over de repetities, het decor en de premierestress.