Kippenvel bij Lesly en Janne

Gisteravond waren de indrukwekkende eindvoorstellingen van Lesly van Eldijk en Janne Snellen.

Lesly en Janne 14

Vanaf het eerste moment bepaalde Lesly hoe we binnen kwamen, hoe we keken en hij liet niets aan het toeval over. Lesly liet zien dat theater niet altijd leuk hoeft te zijn maar dat je mensen ook iets kan vertellen en bij de keel kan grijpen. Hij bracht een waanzinnige ode aan Ben Ali Libi.

Lesly van Eldijk speelde een van de laatste optredens van de joodse goochelaar tijdens de tweede wereldoorlog. In het eerste deel liet hij razendknappe goocheltrucs zien. Ondanks dat het publiek er bovenop zat, was hij het publiek telkens te snel af. Hij betrok het publiek ook regelmatig bij zijn trucs wat voor hilarische momenten zorgde. Als een volleerd goochelaar maakte hij een variété programma dat zo het theater in kan.

Lesly en Janne 51

Halverwege kwam de omslag en kregen we door dat we te maken hadden met een goochelaar die aan een van zijn laatste optredens bezig was. Lesly zong prachtige nummers die varieerden van uitbundige shownummers tot mooi klein. Vooral de joodse nummers zorgden voor kippenvel bij het publiek. Lesly werd fantastisch bijgestaan door het orkest bestaande uit Carl van Kuyck, Walter de Kok, Edward Rijkers, Marcel Verberne & Raymond Sprenkeler. Met een laatste verdwijntruc kwam er een einde aan de goochelaar. Deze voorstelling verdiend een vervolg en zou prima passen op bv De Parade of het Boulevard festival. Lesly werd bijgestaan door Dorine Niezing.

Janne Snellen haar voorstelling ‘Niets is eeuwig’ ging over het gevecht tegen gedachten die de zin van leven niet begrijpen. Ze opende indrukwekkend en werd in het eerste nummer bijgestaan door het Fontys Jazz Choir. De toon was meteen gezet.

Lesly en Janne 86

Na het eerste nummer vertelde ze verdrietig te zijn omdat de toekomst hopeloos is en de dingen niet beter worden. Vroeger was ze in staat om te huilen, maar nu is ze de tranen voorbij. Ze heeft geen belangstelling voor anderen, kan niet eten, slapen en denken. Om 4.48 uur zal ze zich ophangen bij het geluid van de ademhaling van haar geliefde. Ze is het leven beu en haar geest wilt sterven. Ze geloofde altijd héél stellig in God en gaat nu steeds meer in de wetenschap geloven. Als het eeuwige leven niet bestaat, wil ze niet leven. Wat dán eeuwig is, is de dood. Ze had geen leuk leven door haar vader, en als ze tóch nooit in het hiernamaals kan komen, waarom zou ze haar leven dan uitzitten? Wat opviel was de hoeveelheid tekst die ze had en het gemak waarmee ze medicijnnamen uitsprak. Ze heeft een mooie dictie. Joost van der Aa was haar tegenspeler en gaf goed tegenspel. De regie was van Bram van Helden.

Lesly en Janne 103

Met haar prachtige stem rockte ze, maar zong ze ook mooi klein zoals het nummer ‘Adem uit’.

Beide afstudeervoorstelling waren erg indrukwekkend en zorgden voor kippenvel bij het publiek. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.