"Voor alles een eerste keer" een goede start die een vervolg verdient

Er is natuurlijk voor alles een eerste keer. Je eerste relatie, het eerste bezoek aan de tandarts, de eerste keer seks, je eerste slok alcohol. In ‘Voor alles een eerste keer’ volgen we vier jonge mensen die aan het begin staan van hun leven. Als je daarnaast als jongere wordt geconfronteerd met zelfmoord heeft dat meteen een grote invloed op de verdere loop van het leven.

Voor alles een eerste keer voorstelling 10

Ze zijn allemaal net twintig, Siem, Kerwin, Boaz en Klaartje. Op de middelbare school waren ze dikke vrienden maar daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren. Nu komen ze samen... voor de eerste keer maken ze mee dat er iemand van hun leeftijd uit het leven besluit te stappen. En zo komen alle herinneringen weer boven. De eerste keer een zoen, de eerste keer op je bek gaan en de eerste keer dat je werkelijk verliefd was. Hun leven is nog maar net begonnen en nu worden ze al geconfronteerd met een heftige gebeurtenis. Ervaring hebben ze niet, met niets in het leven. Wat weten ze nou helemaal van liefde of doodgaan, van toekomst of verleden, van ambitie en van teleurstelling? Ze doen hun best om zo volwassen mogelijk te zijn maar gisteren waren ze nog kinderen. Hoeveel heb je achter de rug en hoeveel heb je nog voor je? En hoeveel eerste keren zullen er nog komen? Iets dat we allemaal herkennen. De worsteling met de heftige emoties.

Castleden Thomas Kuipers, Rose-Anne van Elswijk, Mitch Wolterink en Daisy Duin kregen anderhalve week om van het script een voorstelling te maken o.l.v. regisseur William Spaaij. Voor de meeste producties wordt er vier tot zes weken uitgetrokken voordat de eerste try-out wordt gespeeld. Voorwaarde was dus ook dat op de eerste repetitiedag het script al helemaal in het hoofd moest zitten zodat er direct goed begonnen kon worden met repeteren. Er werden lange dagen gemaakt, gezwoegd en gezweet, maar gisteravond bleek dat het niet voor niets was geweest. Het enthousiasme van de jonge cast spatte ervan af waarbij het verhaal met alle emoties erbij verteld wordt aan het publiek dat dan weer stil is en dan weer uitbundig lacht. Geen diepzinnige monologen maar het verhaal zoals het is zonder opsmuk en franje waardoor het juist binnenkomt.

Voor alles een eerste keer voorstelling 25

De nummers zijn stuk voor stuk goed uitgekozen en geven het verhaal de juiste lading waarbij de nummers uitstekend vertolkt worden door deze jonge maar uitstekende cast.

Theater De Fransche School is een intiem theater waar deze productie uitstekend tot zijn recht komt. De cast speelt voor de neus van het publiek en zoekt contact met het publiek. De onderlinge chemie is duidelijk voelbaar en de vriendschap uit het verhaal komt daardoor ook werkelijk zo over. Deze jonge cast heeft al in diverse producties gestaan. Het spel is fris en oorspronkelijk en bruist als het ware de zaal in.  Zware momenten worden natuurlijk gespeeld waardoor de komische momenten niet al te heftig worden gespeeld zonder de emoties te verliezen.

In de voorstelling komen veel Nederlandstalige nummers aan bod die mooi worden gezongen. De castleden hebben ieder voor zich een prachtige stem en de stemmen kleuren mooi bij elkaar. Daarbij worden ze voortreffelijk begeleid door muzikaal leider Marnix Wetzer.

Voor alles een eerste keer voorstelling 46

Giovanni Sturkenboom is een jonge producent die al heel vroeg ervaring op heeft gedaan bij diverse producties en zijn eerste stappen zet als producent met deze eigen eerste productie na de concertproductie “We want Queen”. Als een jong producent heeft hij ook jonge talenten gecast en heeft daarnaast de steun van Dick van de Heuvel voor het script en William Spaay als regisseur die daarmee zijn eerste stappen op dat gebied zet. Voeg daarbij de korte repetitietijd en de uitdaging is compleet maar werd door iedereen met enthousiasme aangenomen.

‘Voor alles een eerste keer’ is een nieuwe Nederlandse musical, met veel komisch momenten maar ook heftige emoties. Dat wordt gecombineerd met mooie Nederlandse muziek waardoor dit nieuwe stuk juist daardoor ook heel herkenbaar aanvoelt. Als u eens wilt kijken naar een nieuwe musical met een goede cast in een gezellig en leuk theater waarbij u kunt genieten van mooie zang en een goed verhaal, dan is “Voor alles een eerste keer” de juiste keuze om er even op uit te gaan.

De voorstelling is nog maar tot zondag te zien. Kijk voor meer informatie op http://www.vooralleseeneerstekeer.nl. Eigenlijk is het wachten op een vervolg dat er hopelijk zal komen. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.