Jesus Christ Superstar: The Grand Final

Na een 4 jaar lange Europese tour door Italië, Nederland en België sluit de Italiaanse cast van Jesus Christ Superstar, met de legendarische Ted Neeley als Jezus, de tour af met een Grand Final in Ahoy Rotterdam.
In deze speciale editie van Jesus Christ Superstar zal niet alleen Ted Neeley (als Jezus) te zien zijn, maar ook Yvonne Elliman (de eerste Maria Magdalena) en Barry Dennen (de eerste Pontius Pilates) zullen langskomen als special guest in deze speciale versie van de Engelstalige rockopera met een groter ensemble en groter orkest dan voorheen.

 Jesus Christ Superstar The grand final 10

Voorafgaand aan de perspresentatie maakte de woordvoerder van TEC entertainment, Maxim Bezembinder, bekend dat ook Tim Rice, op 6 mei, getuige zal zijn van deze speciale uitvoering van Jesus Christ Superstar.

Ted Neeley, Yvonne Elliman en Barry Dennen verheugen zich enorm om weer samen op het podium te staan. Ted Neeley: “De eerste keer dat we hier in Nederland optraden, werd de show zo goed ontvangen. Ik had nooit gedacht dat het publiek zo enthousiast zou zijn en zo vaak zou terugkomen. Het is een eer om hier weer te zijn.”

Jesus Christ Superstar The grand final 1

Deze persconferentie bracht ons terug naar het ontstaan van Jesus Christ Superstar. Barry Dennen en Yvonne Elliman hadden de beroemde bruine LP ingezongen. En dat werd een hit. Norman Jewison had bij deze LP een idee voor een film, maar hij had geen connectie met de makers daarvan (Tim Rice en Andrew Lloyd Webber). Norman regisseerde Fiddler on the roof en hoorde Barry (die Mendel in Fiddler on the roof speelde) als Pontius Pilatus op de LP. Hij vroeg Barry om de telefoonnummers van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber. Zo snel mogelijk pleegde hij het telefoontje, en dat is hoe het proces van het maken van de film Jesus Christ Superstar begon.

Er werd ook veel geprotesteerd tegen de film, het zou heiligschennis zijn om Jezus zo af te beelden. Norman Jewison was bang dat wanneer het christendom de film af zou keuren, de film niet aan zou slaan. Dus regelde hij een afspraak met de Paus, Paus Paulus VI, samen bekeken ze de film. De paus vond de film te gek. Hij dacht dat de film de mogelijkheid zou hebben om het christelijke verhaal naar de mensen toe te brengen. Met zijn zegen (die langzaamaan de ronde ging in verschillende christelijke gemeenschappen), werd de film een groot succes! Barry denkt niet dat de protesten veel effect had op de manier waarop de acteurs hun rol neergezet hebben in de film. Het was hun taak om de integriteit van het verhaal te behouden. Hij was soms wel een beetje bang, niemand wilde natuurlijk aangevallen worden vanwege de film. “Het waren vredige protesten, er was nooit geweld. Ze wilden alleen dat het niet gedaan werd.” Aldus Ted Neeley.

Jesus Christ Superstar The grand final 4

Inmiddels heeft Ted Neeley de rol van Jezus al meer dan 5000 keer gespeeld. Ook met deze Italiaanse cast was het een voorrecht om deze rol weer te mogen vertolken. “Iedereen in en rondom de show zijn stuk voor stuk geweldige mensen. We toeren nu al 4 jaar en zijn echt een familie geworden.” Als we hem vragen wat hij ervan vind dat dit ‘The Grand Final’ is antwoord hij: “Voor mij is het begrip “Final” lastig te bevatten. Al jarenlang wordt er gezegd dat dit de laatste tour zal zijn voor hem, maar kijk nu: ik sta er nog steeds!” Ted Neeley: “Ik zou het geweldig vinden om deze show nog 5000 keer te mogen doen. Ik krijg zoveel energie van de show. Elke avond als het publiek de zaal rumoerig binnenkomt, het licht dimt, de zaal compleet stil wordt en de gitaar zijn eerste noten begint te spelen: kippenvel, nog steeds, na al die jaren. De energie die er dan vrijkomt bij het publiek, onvoorstelbaar. Als wij dan beginnen te zingen, geven wij die energie weer terug. Het is een cirkel, de energie blijft stromen.”

Jesus Christ Superstar The grand final 6

Maar is het dan niet vermoeiend om telkens in deze zware, heftige, intense rol te duiken? “Vroeger, toen de demonstranten buiten de deuren van de theaters stonden nodigde ik ze altijd uit om de show te gaan kijken en mij achteraf te vertellen wat ze er niet leuk/goed aan vonden, misschien dat we het konden veranderen. En na de show, als ik de deur door kwam zeiden ze dat het een geweldige show was en waren ze alleen maar enthousiast. Tot op de dag van vandaag, elke avond na de show praat ik met de bezoekers. Ze vertellen me dat deze show hun leven veranderd heeft. Hoe mooi is dat? Dat geeft zoveel energie. Het is memorabel.”

5, 6 en 7 mei zal Jesus Christ Superstar voor het laatst te zien zijn. Met gastoptredens van Yvonne Elliman en Barry Dennen. Deze avond zal er ook iets speciaals gebeuren. Ted, Yvonne en Barry gaan iets met z’n drieën doen wat nog nooit eerder vertoond is en alleen bij deze show, op deze dagen, in Ahoy Rotterdam te zien zal zijn. Carolina Dijkhuizen zal The Grand FInal presenteren.

Jesus Christ Superstar The grand final 8

Kaarten voor The Grand Final van Jesus Christ Superstar in de Rotterdam Ahoy zijn te koop via www.jesuschristmusical.nl of via Eventim: 0900-1353 (€0,45 per minuut) of www.eventim.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Verslag: Bram Ven
Foto’s: Peggy de Haan