De Marathon neemt Café Nol over: Bier en Ballen! 

Een dinsdagavond, hartje Amsterdam, het nazonnetje schijnt nog over de gevulde terrasjes en iedereen geniet van die laatste stralen. Dan komen er vier luidruchtige mannen in roze/gele hardloop outfits het terras op en roepen in plat Rotterdams dat de marathon eraan komt! En ze hebben bier en (bitter)ballen!

De Marathon in De Nol 7

Op naar Café Nol, waar elke bezoeker (de meesten in campingsmoking) wordt verwelkomd met een gratis kaartje voor 'de Marathon de Musical'.

Op de achtergrond nu nog de klanken van Hazes en Nick en Simon. Maar al gauw nemen de mannen van de marathon; Gerard (John Buijsman) Nico (Dennis Willekens) Leo (Kees Boot) en Kees (Michiel Nooter) de bar over en uiteindelijk ook de muziek.

Terwijl Geza Weisz het publiek nog even herinnert aan het succes van de film, komt Thomas Acda verantwoordelijk voor de liedjes) ook binnen en schuift aan de bar. De oplettende bezoeker ziet trouwens overal in het café castleden dansen, selfies maken of proosten. Terence van der Loo (Harry in de voorstelling) geniet zichtbaar. Tijd voor een praatje. In een eerder interview gaf Terence aan de rol nog wat te zoeken en te vormen en we vragen hem hoe het nu na een maand 'on the road' is om Harry, de opstandige puber te spelen. 'Ja, ik heb dus nooit gepubert. En die jongen, ja dat is een puber. Dat was wel even zoeken maar ik vind het heel leuk om te spelen en volgens mij is de voorstelling ook heel leuk om naar te kijken.'

De cast gaat vanaf 3 mei in het de La Mar theater spelen en dus wellicht een gewaagde setting 'in het hol van de Amsterdamse leeuw’?

John Buijsman ziet dat niet zo. 'Ik denk dat ze hier ook garages hebben, en ook mannen die dood gaan én ook mannen die een hoop lol hebben dus volgens mij is dat niet zo'n probleem. In Emmen is het ook geen probleem, Breda ook niet dus ik geloof het niet zo.' Duidelijke Rotterdamse nuchterheid.

De Marathon in De Nol 2

Roosmarijn Luyten (die Hannie speelt) is er wat minder gerust op. 'Ja, er zit een scene in (resp. de verjaardagsscene) waarin deze Rotterdamse lieden nogal afgeven op Amsterdam maar ik verheug me er eerlijk gezegd wel op. Ik geloof wel dat Amsterdammers genoeg zelfspot hebben om het te waarderen en het verhaal zelf blijft natuurlijk universeel.'
Klare taal en duidelijk verhaal.

De vier mannen staan ondertussen druk bier te tappen en wijn te schenken (en een verdwaalde cola-light voor de liefhebber) en dan barst het feest echt los met het (mee)zingen van de titelsong 'de Marathon' door o.a. Lucretia van der Vloot (Jolan in de voorstelling), Roosmarijn Luyten (Hannie) en Ruth Sahertian (ensemble). De mannen Dook van Dijck (ensemble), Remco Sietsema (ensemble) en Terence vallen in en maken het compleet. Een echt kroegenfeest ten top!
Dan mogen de vier mannen natuurlijk ook nog even en samen met Gürkan Küçüksentürk (Trainer Yusuf) zingen ze uit volle borst: 'mijn lichaam is een tempel'. Het bleef nog lang onrustig in café Nol! Vier oer-Amsterdamse jongens die van het terras waren geplukt merkten op: 'dit is echt te gek, hier moeten we heen mannen!' En dat was nu precies het doel van vanavond.

En mochten er mensen nog een zetje nodig hebben (die vraag hebben we de castleden gesteld) dan zegt Terence: ' het gaat over drie hoog achter en dat heb je in Amsterdam ook. Dit wordt de leukste voorstelling die dit jaar in Amsterdam heeft gestaan!'

Roosmarijn sluit af met: 'het zou toch fijn zijn dat we allemaal niet meer 010 of 020 zeggen maar gewoon elkaar een beetje in de armen sluiten. Uiteindelijk liggen we natuurlijk allemaal heel dicht bij elkaar. Deze voorstelling gaat over een gevoel dat zo herkenbaar is of je nu van hele sjieke komaf bent of van hele volkse komaf, het gaat gewoon over de dingen die we allemaal te verwerken krijgen in het leven.'

De Marathon staat vanaf 3 mei t/m 14 mei in Amsterdam.

Klik hier voor de foto's

Verslag en foto's: Mariska Steenbergen

Blijf op de hoogte van al het musicalnieuws en Like ons op facebook. Klik hier.