'The Full Monty'; een nieuwe groep mannen uit de kleren

Naar de sportschool op dinsdagochtend: iets dat je je wel vaker voorneemt, maar wat niet altijd lukt. Dinsdag 11 april 2017 lukte het wel, maar wel dankzij een goede reden. The Athletic Club Amsterdam was namelijk de locatie voor de bekendmaking van de cast van de musical 'The Full Monty.' Een mooie cast met verrassende namen.The Full Monty presentatie 17

Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen brengen de musical op aanvraag van de theaters terug op de planken, na het eerder in het seizoen 2009-2010 ook al te hebben geproduceerd. Zoals Hans Cornelissen zei in zijn praatje, vraagt deze tijd om een productie waarin er veel gelachen kan worden, maar waarin ook een mooie dieper liggende laag zit. 'The Full Monty' biedt beide en zo geschiedde.

Het verhaal van de musical gaat over een groep arbeiders die hun baan kwijtraken. Met vrouwen, kinderen en andere plannen moet er echter wel geld in het laatje komen. Wat doe je dan? Je begint met elkaar een heuse stripact! Alleen om nu te zeggen dat ze er allemaal als hunks uitzien... Er moet kortom dus worden getraind, wat tot een humorvol, aanstekelijk en ontroerend verhaal leidt.

The Full Monty presentatie 4

Het grootste verschil met de vorige versie is natuurlijk de cast. De cast van weleer, met onder andere Charly Luske, Zjon Smaal en Han Oldigs, maakt plaats voor een geheel nieuwe groep. Aan Joey Ferre de eer om de hoofdrol van Berry op zich te nemen, met Julia Herfst als zijn vrouw Pam aan zijn zijde. Dennis Willekens, nu alvast conditioneel aan het trainen in 'De Marathon,' neemt de rol van Dave voor zijn rekening, met Hilke Bierman als zijn vrouw Janny. Juneoer Mers was met zijn zeventien jaar nog iets te jong, toen hij in 2009 auditie deed voor de versie van toen, maar hij mag in deze productie wel de rol van Hengst spelen.

The Full Monty presentatie 5

Kick Spijkerman is blij met de volgende stap in zijn carrière. In de rol van Martin mag hij voor het eerst van begin tot eind een rol spelen. Hoewel hij in 'A Chorus Line' natuurlijk ook een eigen rol had, kijkt Kick ernaar uit om nu niet een klein deel te spelen, maar van begin tot eind een lijn. Daarbij is het juist ook een lijn die de verdieping in het stuk brengt. David van den Tempel neemt de rol van Eric voor zijn rekening. De cast van 'Ciske de Rat' zal komend seizoen niet helemaal uit elkaar vallen, met Ad Knippels en Brigitte Nijman als Harold en zijn vrouw Vicky.

The Full Monty presentatie 7

Bijzondere toevoeging aan de cast is Brigitte Heitzer. Slechts enkele dagen voor de perspresentatie werd bekend dat zij de rol van Jeanette op zich zou gaan nemen. Oorspronkelijk was Marjolijn Touw gecast, maar zij kreeg een rol aangeboden bij een andere producent die ook persoonlijk belangrijk voor haar was. Brigitte Heitzer was dan ook meteen enthousiast toen ze hiervoor gevraagd werd. Samen met regisseur Paul van Ewijk mag Brigitte een hele eigen versie van de rol maken; iets wat ze spannend maar tegelijkertijd ook heel leuk vindt om te gaan doen.

The Full Monty presentatie 15

Een eigen versie wordt het sowieso. Van scriptschrijver Terrence McNally is er toestemming verkregen om het verhaal wat meer naar Nederland te halen, weg uit het Amerikaanse Buffalo. Tevens zal het wat sneller worden gemaakt, zodat het past in de tijd van 2018. Verder wist producent Hans Cornelissen te melden dat er opnieuw zal worden gekeken naar de voorstelling en dat deze waarschijnlijk wat industriëler zal zijn ten opzichte van de vorige versie. Met iets betere dansers dan in 2009 zal ook de choreografie, onder leiding van Ivo Chundro, worden aangepast.

'The Full Monty' is vanaf januari 2018 zes maanden lang te zien in de Nederlandse theaters. De première vindt begin februari 2018 plaats in het Amsterdamse DeLaMar Theater.

Kijk voor meer informatie op www.dommelgraafencornelissen.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Verslag en interviews: Milco Feijnenbuik
Foto's Peggy de Haan