4e week Jesus Christ Superstar

De 4e week Jesus Christ Superstar is ingegaan en het stuk begint nu echt vorm te krijgen. Er zijn al prachtige dingen ontstaan die mensen die het 'traditionele' stuk goed kennen zullen verrassen. Op een positieve manier wel te verstaan.
Foto Column 3

Wat mij verraste was de impact van zoveel mensen om je heen. Elk weekend repeteren we met het grote, super enthousiaste, koor van 75 man en komen de grote scenes voorbij. Denk hierbij aan 'Hosanna' maar ook bijvoorbeeld de geseling van Pilatus.

Over dat laatste. Wat is dat heftig om te ondergaan. Ik probeer op dit moment alles even binnen te laten komen om te kunnen voelen wat Hij misschien voelde op dat moment. Mijn geloof is altijd dat dat de invulling van de rol wat dieper kan maken dan als je het puur technisch benaderd. Nou. Dat heb ik geweten.

Teksten in Jesus Christ Superstar gaan zo ver als: 'Die man moet aan het kruis, Pilatus doe je plicht.' 'Kruisig Jezus, Kruisig Jezus, kruisig hem, kruisig hem, kruisig hem, kruisig hem.' En dit dus door 75 man gezongen op volle kracht om je heen. Zou dit überhaupt iemand ongeroerd raken? Ik betwijfel het. Maar dat maakt het mooi. Je kunt als publiek mee met Jezus. Het als het ware 'meevoelen'. Waarom je dat wil? Stiekem zijn theaterbezoekers allemaal een beetje aan het genieten van andermans emoties toch? Zowel de pijn als de liefde.

Een doorloop van de gehele tweede akte was een feit. En dat was intens, heftig en ontzettend fijn. Kromme combinatie he? Maar wat is het heerlijk om te spelen in deze bijzondere omgeving, met deze bijzondere mensen, in dit warme bad. Je durft echt jezelf open te stellen.

Komt ook door de mensen die de rollen spelen, het is meteen gezellig. Zelfs de Ceo's (voormalig priesters) zijn stuk voor stuk integere en fijne mensen! Met Dennis (Judas) is er iets moois aan het ontstaan op de vloer, we begrijpen steeds beter waar we naartoe willen met onze karakters en daardoor worden ze steeds iets meer uitgediept. En Lara... tja mijn Maria. Soms heb je van die momenten dat je vanaf dag 1 de eerste scene speelt en dat het klikt. Dat het klopt. Dat we snappen wat we willen met een scene en hoe we die willen spelen. Heel bijzonder!

Ik noem het woord 'bijzonder' vaak. Kan er ook moeilijk omheen als ik naar dit project kijk. Weet je wat het enge is? We spelen maar twee weken!! Dat betekent dus dat je maar heel even de kans hebt om er deel van te zijn! En ja, je bent er echt onderdeel van, ik verzeker je dat je er lang van zult nagenieten. (Kijk snel op www.projectjcs.nl)

Volgende week gaan we monteren. (het technisch zetten van het stuk met alles erop en eraan.) Maar eerst vrijdag de Sitzprobe (het muzikaal doorspelen van het stuk MET band!) zo ontzettend veel zin in!! Ik ga proberen jullie daar ook deel van te maken.

Veel liefs,
Ruud

Foto Imre van Eijl