YabYum, het circus van de nacht (met video)

Iedereen kent YabYum, een van de bekendste nachtclubs in Amsterdam. Denk je aan YabYum dan denk je aan mooie, wulpse dames die als prostitué de kost verdienen.

img_0051

Dan denk je aan de zakenmannen, maar ook aan louche zaakjes van onderwereldfiguren die regelmatig daar te vinden waren. Henk van der Meijden en Monica Strotman waren geïnspireerd door het boek YabYum van Theo Heuft, eigenaar en oprichter van de club. Zij maakten er in samenwerking met Stardust theatre een musical van.

Door deze reizende musical krijgt Nederland inzicht in wat er achter de deuren van deze bekende club afspeelde. De verhalen van de meisjes in de club, het geweld en zelfs moorddreigingen komen aan bod. Dit alles in een circus jasje met een burlesque sfeer. Met sensuele bewegingen van een prachtig ensemble tot het liefdesverhaal van YabYum meisje Angel met topcrimineel Kees. Angel valt voor zijn charmes. De macht van Kees werkt erotiserend en hij ontpopt zich tot een dominante persoonlijkheid, die als 'meester' Angel volledig wil bezitten. Als zij echter ontdekt dat Kees Theo wil laten vermoorden om daarmee de club over te nemen en Angel zijn eigendom te maken staat zij voor een dilemma. Kiest zij voor Kees, haar vrijheid of de club? Uiteindelijk zorgt haar keuze voor een explosieve ontwikkeling in dit liefdesverhaal, die uitmondt in een overwinning voor Theo en de meiden.

img_0052

Met het script van Dick van de Heuvel en de regie van Daniel Cohen is er een vrije theaterimpressie gemaakt van de club waar Heuft zo veel van hield. Een show met kostuums van Jan Aarntzen en choreografie van Roemjana de Haan en Carolien Canters.

Een wereld van verleiding, schoonheid maar ook van spanning en gevaar. Aanvankelijk leken in de theaterversie de onderwereldmannen die niet terugdeinsden voor liquidaties de dienst uit te maken, maar nu tonen Angel en de andere meisjes zich ontembare vrouwen. Ze vechten als leeuwinnen om de club te behouden.

img_0053

Met onder andere Annick Boer als Angel, Nelly Frijda als Tos van de financiële administratie, Richard Groenendijk als barman en spreekstalmeester, Bas Muijs als Kees van Vliet leider van de onderwereld, Rutger Le Poole als Theo Heuft  en Joel de Tombe en Michel Sorbach als de volgelingen van Kees. Danskampioen Martin van Bentem en partner Mariella Constancia, internationaal bekroonde circusacts en een geweldige live band zorgen voor een avond vol amusement ongeveer zoals YabYum in de jaren het publiek kon bekoren.

De eerste try outs zijn vanaf 11 augustus in de Haarlemse Schouwburg, daarna vanaf 24 augustus in Koninklijk Theater Carré. De feestelijke première is daar op woensdag 29 augustus. Vervolgens grote tournee t/m februari in alle grote theaters van Nederland.

Meer informatie over de show is te vinden op www.stardusttheatre.nl en de fotoreportage vindt u hier.

Verslag: Marloes Romeijn

Foto's: Jin van Weerd