"Wat mij betreft blijft alles bij het oude nu ik 65 ben"

Dit schooljaar wordt een bewogen jaar voor de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater. Frank Sanders is dit jaar 65 jaar geworden en de Frank Sanders Akademie gaat verhuizen naar een nieuw gebouw, Flowamsterdam. Flowamsterdam is een ruim opgezet gebouw dat stevig en transparant is opgezet op een unieke locatie vlakbij de RAI. Leren, werken en winkelen op één locatie. Als onderdeel van het ROC van Amsterdam zal de Frank Sanders Akademie na 5 jaar het gebouw aan de Postjesweg verlaten en zijn nieuwe thuis betrekken.

franksanders_1

Bij binnenkomst van het kantoor van Frank word ik hartelijk welkom geheten en praten we even over de bijzondere voorstelling van de mannen van het 4e jaar, “I Lash”, waar Frank met veel plezier op terug kijkt. Dat is kenmerkend voor de Frank Sanders Akademie. Talent, hard werken en vooral plezier.

Op mijn vraag aan Frank hoe de Akademie voor Musicaltheater is ontstaan, zegt Frank; toen Steven en ik 15 jaar geleden begonnen, werd er in Nederland al veel aan musicals gedaan. Er werd goed gedanst en gezongen maar niet goed gespeeld. Dat wilden we veranderen door een musicalopleiding te starten met als basis, spel en drama. Daarnaast had je bijrollen die je moeilijk kon bezetten met mensen uit Nederland. De rollen worden nog steeds vaak gespeeld door ex dansers in de middenleeftijd. De dansers waren toen redelijk slaafs en gezagsgetrouw. Wij wilden musical acteurs met een zelfstandige houding voor het middenkader afleveren. Inmiddels zijn onze ambities naar boven bijgesteld en richten wij ons ook op het opleiden van hoofdrollen.

Wij willen hen een persoonlijke ontwikkeling meegeven, waarbij iemand met talent bereid is, zijn individu dienstbaar op te stellen aan de voorstelling. Omdat als jij de voorstelling dient, de voorstelling jou ook dient. Je dient met jouw persoonlijkheid een rol. Dat verhaal dat je met zijn allen vertelt. Ambitie en competitie is prima. Je moet hier op school juist jouw kop boven het maaiveld uitsteken. Iemand die hard werkt voor en met zijn talent moet je honoreren.

De ontwikkeling van deze jonge mensen is fascinerend en dat motiveert me om door te gaan. Ik moet er niet aan denken om thuis te zitten. Ik vind het nog veel te leuk om te doen en ik ben blij dat ik met jonge mensen mag samenwerken. Ik kan waanzinnig ontroert raken, zoals ik zelden in het theater geroerd wordt, als ik naar een voorstelling ga. Als ze alles wat ze geleerd hebben, goed toepassen en ze zich als mens ontwikkelen, vind ik dat fantastisch. De leeftijd van de studenten is altijd tussen 17 en 26. Ik word ouder maar de studenten niet. Toen ik begon waren er studenten die me hebben zien spelen. Er zijn nu leerlingen op school die niet weten wie ik ben. Zij komen naar de Frank Sanders Akademie en ik ben gewoon een mijnheer. Mijn naam is aan de school verbonden met een bepaalde reputatie, wat niets met mij persoonlijk te maken heeft, maar alles met de kwaliteit van de school en dat vind ik erg bijzonder. Wat dat betreft blijft alles bij het oude nu ik 65 jaar ben. Ik wil, zoals altijd, op de hoogte worden gehouden over alles wat er gebeurd zoals de verhuizing en alles binnen het ROC. Ik wil mee beslissen en ik wil, zoals altijd, gevraagd worden om mee te denken. Steven en ik werken heel veel samen en we vinden dat ook heel leuk. Er verandert dus helemaal niets.

Wat wel verandert is de huisvesting. We gaan naar een heel groot nieuw gebouw tegenover de RAI op de Zuidas. Daar krijgen we hetzelfde aantal vierkante meters en min of meer dezelfde indeling. In dit gebouw zitten meerdere kunst opleidingen zoals dans, grime en mode en kostuum waarbij we hopen dat er samenwerkingsverbanden ontstaan. De Frank Sanders’ Akademie bevindt zich nu in een bevoorrechte positie. Omdat wij een kleine school zijn (wij hebben 50 studenten) hebben wij een lesplan met zeer individuele begeleidingstrajecten kunnen ontwikkelen. Een aantal van de elementen zijn ook interessant voor de andere opleidingen. Zoals onze persoonlijke coaching en masters uit het vak. Onze studenten zijn doeners, dus moet je zorgen dat ze dingen kunnen doen. We hebben straks onze eigen routing en kleurschema en elke opleiding krijgt zijn eigen toegangsdeur. Dat willen wij en dat wil elke opleiding. Niemand wil dat iedereen daar in en uit loopt. De veiligheid van de student staat voorop. De veiligheid om jezelf te kunnen uiten, te ontplooien, fouten te mogen maken en te leren .

Er komen goede kantines zodat de studenten niet meer op de gang hoeven te eten. Er komt door het hele gebouw Wifi zodat je overal met een laptop kunt werken. Er is een heel groot atrium met roltrappen en liften en een grote ontvangstbalie. We gaan naar de vierde en vijfde verdieping en we kijken uit over de weilanden en de snelweg. Tijdens een presentatie van het gebouw stonden we boven en scheen buiten de volle maan, was er een heldere sterrenhemel en in de verte de lichtjes van de stad. Dat was heel romantisch en mooi. Het gebouw staat in een goede buurt en ziet er van binnen prachtig uit. Twee studio’s zijn nog groter dan de huidige studio’s waarvan een met ramen en een niet. In de studio zonder ramen willen we in de toekomst wel ramen hebben. De andere studio’s zijn lager dan hier en dat is wel jammer. De kantoren worden net zo ruim en groot en de bibliotheek gaat mee en wat heel belangrijk is, we krijgen een eigen theaterzaal. In de grote kantine komt een toneel met coulissen. We willen dat studenten op een echt lijsttoneel spelen en niet alleen op een vlakke vloer.

Ik vind het wel een uitdaging om op een nieuwe plek te beginnen. Een nieuw gebouw met nieuw elan, met nieuwe ideeën, nieuwe mensen en een nieuwe directeur, Danielle Habets. Met haar kunnen we het goed vinden en dat is heel positief.

We hebben de afspraak dat we niet meer dan 50 studenten op onze Akademie hebben. Als je een opleiding als dit wilt hebben moet je kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Maar dan heb je wel wat. Een delicatessenzaak is toch wat anders dan een supermarkt.