Wim van den Driessche moorddadig in "No way to treat a lady"

Vrijdagmiddag 20 maart was er een perspreview van de humoristische thrillermusical No way to treat a lady in M-Lab. Deze musical is gebaseerd op de cultroman van William Goldman die zich laat vergelijken met het werk van Alfred Hitchcock. We kregen alvast drie scènes te zien, maar eerst vertelde Daniël Cohen in het kort het verhaal.

Foto Peggy de Haan

Bo is een gefrustreerde toneelacteur die jarenlang onder de plak heeft gezeten van zijn dominante moeder Alexandra. Zelfs na haar dood lukt het hem niet om haar invloed van zich af te schudden. Geobsedeerd door het idee om op de voorpagina van de Volkskrant te komen, begint hij aan een serie wurgmoorden op middelbare vrouwen (in steeds wisselende vermommingen), waarbij hij zijn slachtoffers telkens achterlaat met een rode lipstick kus op het voorhoofd.

Politie-inspecteur Thomas krijgt de verantwoordelijkheid om de moordenaar te pakken. Bo en Thomas blijken echter verrassend veel op elkaar te lijken. Een extra complicerende factor is de aanwezigheid van de chique, koele Hitchcock-blondine Lara, die voor beide mannen een begeerd object wordt. Er ontspint zich een macaber kat-en-muisspel, waarbij de grenzen tussen held en misdadiger steeds vager worden.

Foto Peggy de Haan

Douglas J. Cohen schreef in 1987 het originele script, de muziek en liedteksten. Daniël Cohen (Cabaret, Sunset Boulevard) zorgt voor de Nederlandse vertaling en neemt de regie voor zijn rekening. Hij verplaatst in zijn bewerking het plaats delict naar Amsterdam. Wim van den Driessche (Elisabeth, Les Misérables) speelt de gefrustreerde toneelacteur c.q. seriemoordenaar. Verder met Brigitte Nijman (Musical to the Max, Tribute to the Beegees), Frédérique Sluyterman van Loo (Cabaret, Ganesha) en Remko Vrijdag (De Vliegende Panters, Transformers).

Allereerst zagen we de openingsscene. Politie-inspecteur Thomas ( Remko Vrijdag ) woont nog bij zijn moeder ( Frédérique Sluyterman van Loo ) thuis en zit flink onder de plak. Hij ligt in bed en heeft een enge droom. Dan gaat de wekker en staat Thomas op. Zijn moeder komt de kamer binnen en duwt hem de krant onder zijn neus. Zijn broer staat in de krant.
Ook toneelacteur Bo ( Wim van den Driessche ) leest op dat moment de krant. Daarin staat een artikel over zijn onlangs overleden moeder. Zij was een geliefd actrice en men denkt aan een herdenkingsgala in theater Carré. Bo heeft altijd in de schaduw van zijn moeder gestaan en wil zelf ook in de krant komen.

In de tweede scene zagen we de wurgmoord. Bo wil perse in de krant komen en start een serie moorden. Hij veranderd bij elke moord van gedaante. In deze scene speelt hij Majoor Bosschaert van het Leger des Heils. Al zijn slachtoffers zijn oudere vrouwen die hem aan zijn moeder doen denken. Als hij de vrouw heeft gewurgd, laat hij een lipstick kus achter op haar voorhoofd.

Foto Peggy de Haan

Tijdens de derde scene van vandaag zien we politie-inspecteur Thomas. Hij wordt op de moordzaak gezet en tijdens zijn onderzoek ontmoet hij Lara Steen. Thomas is meteen verliefd op haar en probeert een afspraak met haar te maken.

De drie scènes die we zagen, beloven veel goeds. Het zijn 4 goede acteurs en in een mix van spanning, humor en romantiek wordt de duistere kant van de mens geschetst in zijn zoektocht naar aandacht en erkenning. No way to treat a lady gaat op 9 april in premiere in het M-Lab. Meer informatie op www.m-lab.nl.

Meer foto’s vind je in het fotoboek van deze site.